Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Canadell: “No es pot donar suport al govern espanyol si no hi ha una solució definitiva al problema català”

ACN Barcelona.-El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha demanat als partits catalans “no donar suport al govern espanyol” mentre que no hi hagi una “solució […]

Avatar
Agències 10/12/2019

ACN Barcelona.-El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha demanat als partits catalans “no donar suport al govern espanyol” mentre que no hi hagi una “solució definitiva al problema català”. El també president del Consell de Cambres de Catalunya ha demanat anar a “l’arrel del problema” i revertir “el tracte discriminatori envers Catalunya”. A més, ha denunciat “la manca de competències per poder desenvolupar el potencial econòmic” del territori. En concret, Canadell ha reclamat “recuperar la situació injusta de les inversions no fetes a Catalunya”, que ha xifrat en un mínim de 15.000 milions d’euros. De totes maneres, Canadell ha assegurat que els partits independentistes haurien de donar suport a la investidura de Pedro Sánchez sempre que l’Estat “solucioni el problema català”.

“No es pot donar suport a cap govern espanyol si no se soluciona abans la discriminació descarada en infraestructures ni es dona un acord clar per la solució política a Catalunya, que implica poder desenvolupar el nostre model econòmic, amb els impostos que paguem a Catalunya i sense dèficit fiscal”, ha assegurat el president cameral en el context de les negociacions entre ERC i el PSOE. Canadell ha fet especial èmfasi en la manca d’inversió en infraestructures al territori i ha afirmat que, per revertir aquesta situació, l’Estat hauria d’invertir “només” a Catalunya durant els pròxims “tres o cinc anys”.El president cameral també s’ha referit a les diferències entre Catalunya i Madrid. “Madrid ha crescut les darreres dècades gràcies als serveis i la construcció, de la mà d’un Estat que ha invertit extraordinàriament i ha regulat per fer créixer la seva economia en detriment de la resta de l’Estat”, ha afirmat.Al mateix temps, Canadell ha reivindicat el posicionament de Barcelona com la cinquena ciutat del món preferida per treballar a l’estranger i tercera ciutat europea escollida per crear una ‘startup’, segons dades de l’Observatori 2019. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha assegurat que es tracta d’un “moment excepcional” que requereix “tenir un Estat que afavoreixi” el desenvolupament de Catalunya. En aquest sentit, el president cameral ha presentat el projecte ‘Catalunya 2030-2040’ com un “catalitzador” per posar d’acord el “màxim d’actors econòmics, polítics i socials en la definició d’un model econòmic de país que garanteixi que Catalunya pugui seguir al capdavant de l’economia europea en els pròxims vint anys”.El projecte, impulsat per la Cambra de Barcelona, inclou quinze eixos, entre els quals es contempla la intenció assolir la “màxima internacionalització de l’economia”, així com “construir un país en xarxa” amb infraestructures descentralitzades o donar resposta a les demandes del mercat laboral, atesa la falta de personal qualificat.El projecte pretén també repensar el sistema fiscal de Catalunya, impulsar l’emprenedoria i la creació de ‘startups’ i potenciar la “sobirania energètica” basada en renovables.