Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Can Ruti fa la primera reducció d’estómac a l’estat espanyol amb el postoperatori al domicili

ACN Badalona.-L’Hospital Germans Trias, Can Ruti, ha fet la primera reducció d’estómac sense el posterior ingrés hospitalari convencional. L’operació, tècnicament anomenada gastrectomia vertical, es va realitzar el 6 d’abril a […]

Avatar
Agències 28/04/2021

ACN Badalona.-L’Hospital Germans Trias, Can Ruti, ha fet la primera reducció d’estómac sense el posterior ingrés hospitalari convencional. L’operació, tècnicament anomenada gastrectomia vertical, es va realitzar el 6 d’abril a una pacient jove amb obesitat mòrbida que, unes hores després de la intervenció, va marxar a casa amb hospitalització a domicili. És el primer cop que una cirurgia d’aquestes característiques es fa a l’estat espanyol, en el marc d’un projecte de Can Ruti per remodelar els circuits quirúrgics en operacions de mitjana i elevada complexitat. La intenció és “assegurar una atenció de qualitat al domicili del pacient”, destaca en un comunicat el director mèdic de l’hospital, Josep Maria Mòdol.

Per maximitzar la seguretat de tot el procés quirúrgic, des de Can Ruti destaquen que, el primer i segon dia del post operatori, professionals de la Unitat d’Hospitalització a Domicili van visitar la pacient a casa per comprovar la correcta evolució, valorar el control del dolor i l’efecte del tractament mèdic. En paral·lel, un cirurgià es va connectar amb la pacient via telemàtica per valorar possibles complicacions, les ferides i la tolerància a la dieta oral.La cap de la Unitat d’Hospitalització a Domicili de Germans Trias, subratlla que fer la recuperació des de casa aporta benestar als pacients. “Amb una bona coordinació entre els cirurgians i l’equip de la hospitalització a domicili, i afegint les noves tecnologies que permeten tenir el malalt telemonitoritzat des de casa, es pot donar la seguretat clínica necessària i evitar estades a l’hospital”, assegura.Els professionals de la Unitat d’Obesitat Mòrbida estimen poder fer entre 10 i 15 procediments d’aquest tipus durant el 2021, amb previsió de creixement els propers anys. Per ser candidats a aquest tipus de recuperació al domicili els pacients han de complir una sèrie de requisits. Per exemple, no patir obesitat extrema o alguna patologia associada important per minimitzar els riscos de complicacions postoperatòries. També han de seguir una senzilla formació per l’ús del dispositiu intel·ligent REVITA que permet el seguiment mèdic telemàtic. Un cop assolit l’èxit amb la primera reducció d’estómac, Can Ruti aspira a ampliar aquest mètode d’ingrés domiciliari en altres operacions. “Estem treballant en un nou model quirúrgic que suposa un canvi de paradigma en els circuits quirúrgics”, remarca la coordinadora de quiròfans de Can Ruti, Esther Martínez, que assenyala que les prostatectomies i les colecistectomies com a intervencions candidates a introduir el post operatori a casa del pacient.