Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Campuzano estima un “deute històric” de l’Estat amb la Generalitat de 488 milions d’euros en dependència

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, estima un “deute històric” de l’Estat amb la Generalitat de 488 milions d’euros en dependència. Ho ha dit aquest dijous en una intervenció al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, on ha recordat que arran de la suspensió d’un dels mecanismes de cofinançament de l’atenció a la dependència el 2012, en el context de la crisi, el govern català hauria deixat de rebre aquesta suma, que hauria permès desenvolupar polítiques “no només en serveis, sinó també en equipaments públics”. D’altra banda ha parlat de l’acord de claredat, defensant la proposta del president Pere Aragonès envers “la retòrica” de la resta de partits independentistes i “l’immobilisme” dels que no ho són.

Campuzano ha defensat la necessitat de bastir polítiques estables “de suport a les famílies” per afrontar el repte demogràfic que representa una societat “cada vegada més envellida i amb taxes molt baixes de fecunditat”. En aquest sentit, ha fet referència al repte que representa la generació del baby boom, no només des del punt de vista del sistema de pensions, sinó que “a la llarga, aquesta generació serà sol·licitant de dependència”, un fet que podria “posar en tensió” el sistema per “una falta de recursos”.

Publicitat

El conseller ha tornat a denunciar l’infrafinançament del sistema actual de dependència titllant-lo d’erroni “pel que fa a les necessitats demogràfiques de la societat”. Així, ha recordat, que durant el període comprès entre 2008 i 2021, el Departament de Drets Socials va destinar 12.166 milions d’euros a dependència, mentre que el govern espanyol en va destinar 3.117.

El titular de la conselleria ha anat més enllà i ha estimat que des de 2010, l’Estat deu a Catalunya 488 milions d’euros en aquest àmbit, un fet que ha provocat – segons Campuzano – que no s’hagin pogut dur a terme certes polítiques per manca de pressupost. “Durant els darrers 20 anys amb pressupostos públics nomes s’han pogut construir 19 residencies i centres de dia perquè el finançament no existia”, ha reblat.

<strong>Malestar per part dels més joves</strong>

Bona part de la intervenció del conseller també s’ha centrat en la població més jove i les seves dificultats a l’hora de formar una família. Entre els motius, “la conjuntura econòmica i l’inici tardà de la convivència en parella, que és un tema social i cultural, però sobretot lligat al poder adquisitiu i a la capacitat d’emancipació retardada”. També la impossibilitat d’establir-se de manera independent fora de casa dels pares, que segons el conseller “dificulta la planificació a llarg termini dels joves”.

“Hem de tornar a parlar de la natalitat i situar les polítiques de suport a les famílies en la nostra prioritat política. Al llarg d’aquests anys no hem desplegat de manera sostinguda i persistent una política sòlida i ambiciosa de suport a les famílies”, ha admès.

<strong>Acord de claredat</strong>

Preguntat per l’acord de claredat, Campuzano l’ha descrit com una “proposta intel·ligent” per afrontar el conflicte polític amb l’Estat i la seva discussió “on ha d’estar” i “d’acord amb les regles i procediments” per poder-lo solucionar. Així, ha considerat que la proposta política del Govern és actualment la “única” que hi ha sobre la taula. “Per part dels altres partits independentistes no hi ha propostes, hi ha retòrica; i per part dels partits contraris a la independència hi ha immobilisme, amb el PSOE i Podemos amb una actitud una mica més amable que la dreta”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió