Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023
Edició 1778

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023

Campuzano anuncia la distribució territorial de 1.372 noves places en residències de gent gran i 752 en centres de dia

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha explicat aquest dimecres al Parlament que el seu departament crearà 2.124 noves places per a gent gran, 1.372 de les quals en residències i 752 en centres de dia i n’ha detallat la distribució territorial. No obstant això, ha dit que la Generalitat pateix, a més del dèficit fiscal, l’infrafinançament crònic de la llei de la dependència per part de l’estat. Per això, ha instat totes les forces polítiques a “repensar urgentment” aquest finançament, sobretot tenint en compte el “tsunami demogràfic” que ve en les properes dècades, quan es jubilarà la generació del ‘baby boom’, i creixerà un 90% la població de més de 75 anys.

De les 2.124 noves places, 1.372 seran en residències i 752 en diferents tipus de centres d’atenció de dia. La regió metropolitana nord serà la que tindrà més places noves, 523, cosa que suposarà un increment del 5,27% respecte les actuals. La regió metropolitana sud tindrà 392 places més, un 6,10% d’increment, i la ciutat de Barcelona aconseguirà 390 places noves, un 5,58% més. Les comarques de Girona tindran 224 noves places, un 5,26% més; les comarques centrals, 198 places, un 5,82% més; i Lleida i el Pirineu tindran 181 places noves, un 4,78% més. Per últim, el Camp de Tarragona tindrà 144 places noves, un 3,87% més, i les Terres de l’Ebre tindran 72 places més, un 4,35% de creixement.

Publicitat

Els centres de dia de gent gran tindran un nou enfocament, fent compatible el servei amb d’altres, subvencionant el transport adaptat i replantejant activitats. Pel que fa als serveis d’atenció en l’àmbit rural (SAIAR), també de dia, s’augmentaran un 80% les places.

També hi haurà 700 places més per a persones amb discapacitat. De moment ja estan en marxa 510 places en centres ocupacionals i d’atenció especialitzada per atendre aquestes persones quan surten d’escola, 90 de les quals a la ciutat de Barcelona. A més, s’activaran 95 places per al projecte Casa Meva, d’habitatges en comunitat per a persones amb molta necessitat de suport.

Campuzano ha remarcat l’esforç pressupostari del Govern per posar en marxa aquestes noves places públiques i concertades i els nous equipaments, gràcies en part als fons europeus NextGeneration. Però ha criticat que el model de la llei espanyola de dependència és “centralista i burocràtic”. “És una llei que quan es va dissenyar el 2006 segurament ja era antiga en termes de flexibilitat, innovació i prevenció”, ha criticat, recordant que la llei no preveu un model específic de finançament. “El model ha fet fallida des del primer dia i cal repensar-lo de forma urgent”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió