Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Camions cisterna subministren aigua freàtica als vehicles de neteja de Barcelona per la situació de sequera

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha implementat un nou sistema de distribució d’aigua freàtica per als serveis de neteja, parcs i jardins. Fins ara, els vehicles s’abastien directament dels hidrants per als usos habituals, però amb la sequera, es farà a través d’una vintena de camions cisterna de grans dimensions. A causa de la situació d’excepcionalitat, el consistori ha augmentat l’ús d’aquest tipus d’aigua en els serveis municipals. Concretament, en el 100% dels serveis de neteja i en bona part del seu ús per al reg. D’altra banda, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha recordat que la ciutat té un consum “molt eficient” pel que fa a l’àmbit domèstic – 106 litres per persona i dia – i ha valorat també la cimera del divendres passat.

Badia ha insistit que el debat no està en si s’ha de sancionar o no, sinó de fer-ho bé i “ajudar els ajuntaments perquè puguin fer els deures de forma immediata”. També ha opinat que una opció “pedagògica” que podria tenir “impacte” seria la de publicar les dades de consum dels municipis.

Publicitat

Tot i això, ha assenyalat que cal “respectar els protocols i les normatives” i que si s’acabessin implementant sancions “tindrien tot el sentit del món”. “Hi ha ajuntaments que tripliquen el consum de Barcelona i és un tema que ens preocupa”, ha insistit, “hem de fer mesures que ajudin a reduir-los perquè tots acabarem depenent un dels altres”.

En el cas de Barcelona, el regidor ha fixat el consum de ciutat – sumant tota l’activitat, econòmica, industrial i comercial dividida per la població – en 170, mentre que la fixada per la Generalitat es troba en 230. “Hem d’estar preparats per escenaris complicats”, ha afegit, referint-se a l’entrada en la fase d’emergència.

De fet, Badia ha explicat que hi ha dos fronts oberts en els quals hauran d’incidir especialment. Un d’ells, el turístic, on ja s’està treballant en una campanya per conscienciar els visitants de la necessitat d’estalviar. “Que sàpiguen que arriben a un territori amb sequera”, ha remarcat, afegint que els turistes acostumen a consumir el doble amb un ús més intensiu.

“Hem d’entendre que estem en una ciutat molt massificada, amb un sobreconsum de recursos, on el turisme sobrepassa la seva capacitat de resiliència”, ha apuntat.  D’altra banda, s’ha referit a la “incògnita” dels grans consums en el sector econòmic, agrícola o industrial on encara hi ha “molt camp per recórrer”.

<strong>Canvis en la neteja i el regadiu</strong>

En el marc d’aquest escenari, el consistori ha presentat aquest dimarts el nou sistema de distribució d’aigua freàtica per als serveis de neteja, parcs i jardins. Per primera vegada es desplega una xarxa de punts de subministrament d’aigua freàtica que complementa els 25 hidrants que hi ha en funcionament de forma habitual a la ciutat.

Es tracta d’una xarxa de camions cisterna que permeten abastar altres vehicles més petits, és a dir, que actuen com a vehicles nodrissa que donen servei a altres vehicles que no tenen tanta capacitat de desplaçar-se fins a l’hidrant. Els vehicles que nodreixen són equips petits que es fan servir per al reg de supervivència, neteja en carrers estrets o serveis específics com neteja dels voltants de contenidors, de taques o pintades.

Badia ha explicat que s’han posat en marxa un total de 22 camions (14 en torn de matí, 5 en torn de tarda i 3 de nit) que es mouen per 26 ubicacions que complementen el que ja cobreixen els 25 hidrants d’aigua freàtica. Totes aquestes ubicacions s’han senyalitzat per permetre l’estacionament i la càrrega dels vehicles.

L’aigua freàtica o del subsòl, és un recurs hídric alternatiu de proximitat, abundant i de qualitat que cobreix una part de la demanda hídrica dels serveis municipals. Així doncs, aquest sistema permet carregar amb aquesta aigua 239 vehicles de neteja i 57 de parcs i jardins.

D’altra banda, pel que fa al reg de supervivència, en aquesta fase només es permet fer-ho amb arbrat, arbustives i plantes. Badia també ha recordat que ja han baixat la quantitat d’aigua i, per exemple, “si abans es regava un dia sí i un dia no, ara es fa un cop a la setmana”. Pel que fa a la gespa, “no es regarà”, i per aquest motiu “es comença a veure en alguns parcs com ja està més groga”. “Una tònica que dependrà de l’abril i maig”, ha conclòs.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió