Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Camil Ros qualifica 2019 de “desastre” des d’un punt de vista “social, polític, econòmic i democràtic”

ACN Barcelona.-El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha qualificat 2019 de “desastre des d’un punt de vista social, polític, econòmic i democràtic”. Sobre les dades de […]

Avatar
Agències 03/01/2020

ACN Barcelona.-El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha qualificat 2019 de “desastre des d’un punt de vista social, polític, econòmic i democràtic”. Sobre les dades de l’atur, fetes públiques aquest divendres pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, Ros ha destacat el “creixement de la precarietat laboral” i ha remarcat que el 86,6% dels contractes signats el 2019 han estat de caràcter temporal. Catalunya ha finalitzat l’any amb 388.124 persones en situació d’atur, un 1,2% menys que el 2018. “Tenim més gent treballant, però en una major situació de precarietat laboral”, ha criticat el secretari general del sindicat al territori.

Per revertir aquesta situació, Ros ha reclamat la derogació total i “immediata” de la reforma laboral i un increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a superar els 1.200 euros a Catalunya.En termes laborals, Ros ha fet referència a les 10.000 persones afectades per un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) a Catalunya fins a l’octubre, amb un increment del 60% respecte a la xifra registrada l’any anterior. Quant a la situació econòmica, el secretari general del sindicat a Catalunya s’ha referit a “l’alentiment de l’economia” i al “fre dels increments salarials”. Ros ha assegurat que el pes dels salaris en el total del Producte Interior Brut (PIB) ha caigut d’un 50,1% el 2008 a un 47,1% el 2018. “És evident que la crisi econòmica s’ha sustentat sobre els salaris, on ha fet la principal devaluació”, ha afirmat. En referència als aspectes socials, el secretari general ha recordat el risc de pobresa del territori, al voltant d’un 25%. La pobresa laboral, és a dir, dels treballadors, se situa en el 17%. “El 2019 ha estat també un desastre políticament, sense governs, sense pressupostos, amb eleccions i amb la sentència del procés”, ha afegit Ros. Per revertir aquesta situació, el representant de la UGT a Catalunya ha reclamat la derogació total i “immediata” de la reforma laboral i un increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a arribar al 60% del salari mitjà del territori, i complir així amb la Carta Social Europea. A Catalunya, la xifra superaria els 1.200 euros mensuals.En aquest context, Ros ha reclamat “polítiques valentes” i s’ha dirigit especialment a les patronals, criticant el “bloqueig” dels acords signats. “Fan molts discursos, però porques concessions”, ha etzibat. El secretari general de la UGT a Catalunya també ha demanat un 2020 “verd, lila i roig”, en referència a l’aposta per fer front als problemes de l’emergència climàtica, la igualtat de gènere i la igualtat social. En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat d’un “canvi en el model productiu”. Ros no només s’ha referit a l’emergència climàtica, sinó que ha assegurat que l’Estat travessa també una situació “d’emergència social”. A tall d’exemple, ha lamentat els 10.000 desnonaments a Catalunya el 2019, el 67% per lloguers.També s’ha referit al “creixement de la precarietat laboral”, impulsat especialment per l’augment dels contractes temporals. En referència a les persones en atur, ha recordat que el 40,3% d’aquestes no reben cap prestació i que el 62,3% dels que la cobren, reben una prestació màxima de 430 euros. “La cronificació de la precarietat i l’emergència social són més que evidents”, ha assegurat.