Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Cambray: “En cinc o sis anys no tindrem escoles segregades”

ACN Barcelona – El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha assegurat que “en cinc o sis anys” a Catalunya no hi haurà escoles segregades. De moment, ha reivindicat que en […]

Agències 07/03/2023

ACN Barcelona – El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha assegurat que “en cinc o sis anys” a Catalunya no hi haurà escoles segregades. De moment, ha reivindicat que en els pressupostos hi ha un increment del 56% de la partida de lluita contra la segregació, és a dir, 55 MEUR i “bona part” van augmentar el finançament d’ajudes per aquest alumnat. En concret, les subvencions són de 388 euros per a la pública i de 984 euros a la concertada, ha explicat Cambray. El titular d’Educació ha dit que el curs començarà la primera setmana de setembre i que ara debaten en el marc del consell escolar de Catalunya com iniciar-lo “de la millor manera per tothom”. Tot i que ha fet bon balanç de l’experiència de l’any passat, ha admès que “ningú neix ensenyat”.

Cambray ha abordat aquestes qüestions, entre d’altres, en tres interpel·lacions sobre educació de la CUP, Vox i JxCat. El conseller ha defensat que el model d’escola catalana “mai ha discriminat a ningú”: “Ni per raó de gènere, origen, llengua o situació familiar. Tot i reconèixer que a Catalunya existeix la segregació escolar, Cambray ha assegurat que els centres acullen la “diversitat” i garanteixen “la cohesió social” i la “igualtat d’oportunitats”.

<strong>Preinscripció</strong>

Dilluns va començar la preinscripció de l’alumnat -totalment electrònica- i ja hi ha hagut 15.705 sol·licituds. El 88% són per al cicle inicial d’infantil i el 12%, de primària. Segons el conseller, no s’ha registrat cap incidència. La preinscripció s’allargarà fins al 20 de març. En el cas d’ESO, comença dimecres i acabarà fins al 20 de març.

<strong>Recursos i competències</strong>

El titular d’Educació ha remarcat que des del Departament vol “transformar, i no gestionar”. I que ho fa, diu, amb “decisions valentes, totes bones per a l’alumnat, i posant els recursos necessaris”. Així, s’ha mostrat convençut que tot plegat es traduirà en resultats. Pel que fa a la demanda de professors, el conseller ha admès que abans de la incorporació dels més de 3.000 docents nous ja hi havia mancances en substitucions d’informàtiques o titulacions relacionades amb les filologies i les matemàtiques. També ha posat en valor els nomenaments diaris que fa el Departament per a cobrir baixes i la gestió de centres de difícil cobertura.

Cambray ha admès que els resultats en competències dels alumnes només s’explica “en part per la pandèmia” i ha defensat que s’estan “desplegant programes compensatoris per incrementar competències”. “Sobretot en matemàtiques (…), i també amb més de 400 nous professors d’anglès”, ha remarcat. Alhora, en aquest curs es continuaran fent proves i, per primer cop, s’avaluaran les competències orals en català a tots els alumnes, i en castellà i anglès en alguns estudiants, de manera “mostral”.

Finalment, ha explicat que treballen per configurar un pla amb els ajuntaments per fer minvar l’abandonament i el fracàs escolar. A més, ha destacat que les mesures impulsades el curs anterior van garantir que més alumnes accedissin al cicle formatiu de grau mitjà que havien demanat.