Dimarts, 26 de gener de 2021 - Edició 914
La República

Calvo diu que govern espanyol “està reflexionant” sobre una limitació de la inviolabilitat del Rei

ACN Madrid.-La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dimecres que el seu executiu i la Casa Reial estan “reflexionant” sobre la necessitat d’una reforma per “posar […]

Avatar
Agències 13/01/2021

ACN Madrid.-La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dimecres que el seu executiu i la Casa Reial estan “reflexionant” sobre la necessitat d’una reforma per “posar al dia” les atribucions del cap de l’Estat, el rei Felip VI. Segons Calvo, caldrà buscar el “consens” amb altres formacions i abordar la delimitació de la “inviolabilitat” del monarca, però “evidentment no es farà amb els partits que opten per la forma republicana”.

En una entrevista a TVE, Calvo ha apuntat que aquesta reflexió és compartida pel propi Felip VI, que al missatge de Nadal ja va apuntar a la necessitat d’una exemplaritat que estigui per sobre altres consideracions. “És veritat que la monarquia haurà d’evolucionar i avançar fent ajustos de millora i adoptarà la reforma necessària d’acord al màxim consens possible, i aquí no hi hauran els partits republicans, com és lògic”. “Estem reflexionant sobre diverses qüestions per traçar una posada al dia de la nostra forma de monarquia parlamentària a exigències de la nostra societat. El rei és conscient d’això i ho manifesta amb total claredat” quan va dir al discurs de Nadal que “hi ha exigències ètiques que ens obliguen per sobre de tot”. En tot cas no ha volgut comprometre aquesta reforma per a aquesta legislatura perquè “cal abordar aquesta reforma amb tranquil·litat”. “No serà amb presses ni estridències, sinó amb la pausa que necessita i amb el consens dels partits”, ha dit. Un consens del que ja exclou les formacions que opten per una forma d’estat de república. Ha apuntat que cal abordar la delimitació de la “inviolabilitat” del monarca, però que “evidentment no es farà amb els partits que opten per la forma republicana”. Per contra, ha citat el principal partit de l’oposició, el PP. Xoc amb Podem per la comissióCalvo ha estat preguntada pel xoc amb Podem després que el PSOE s’hagi alineat amb PP i Vox a la Mesa del Congrés per tancar la porta a la comissió d’investigació que demanaven Podem i ERC, entre altres, sobre les targetes opaques del rei emèrit, Joan Carles de Borbó. “No canviarem de posició. Som un partit que compleix i respecta la Constitució en els seus termes, compleix i respecta la forma d’Estat, que és la monarquia parlamentària, i perquè ja estan funcionant les vies d’investigació a la justícia”, ha afirmat. Segons la vicepresidenta, el Congrés dels Diputats no té la funció de controlar el cap de l’Estat i a més aquesta petició ve signada per “un partit que és republicà”. En aquest sentit ha afirmat que malgrat que el Congrés està habilitat per investigar qüestions d’interès públic, “la millor garantia” sobre que s’investiga l’actuació del rei Joan Carles “és el fet que la fiscalia estigui actuant”. En tot cas ha recordat que l’actuació del monarca mentre era cap de l’estat està emparada per la inviolabilitat del monarca que consta a la Constitució, mentre que la que va tenir lloc després de l’abdicació ha d’estar a mans de la Justícia com qualsevol altre ciutadà. També ha recordat que el rei Joan Carles no té activitat pública ni viu dels recursos públics, i que el govern espanyol considera que en la mesura que el títol de rei emèrit no comporta cap activitat ni assignació, no se li ha de retirar.

Relacionats