Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Calviño confia a aprofitar els fons europeus i deixar enrere “xocs improductius” que porten a “carrerons sense sortida”

ACN Barcelona.-La vicepresidenta segona del govern espanyol, Nadia Calviño, ha expressat una “gran confiança” en la capacitat d’Espanya per “tirar endavant” després de la crisi econòmica provocada per la pandèmia. […]

Avatar
Agències 18/06/2021

ACN Barcelona.-La vicepresidenta segona del govern espanyol, Nadia Calviño, ha expressat una “gran confiança” en la capacitat d’Espanya per “tirar endavant” després de la crisi econòmica provocada per la pandèmia. “Confio que aprofitarem l’oportunitat dels fons europeus, que aconseguirem canalitzar tota l’energia en aquesta direcció positiva, deixant enrere xocs absolutament improductius que només porten a la ruptura de la societat i a carrerons sense sortida”, ha assegurat la també ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital en les jornades del Cercle d’Economia. Calviño també s’ha referit a la importància de millorar la sostenibilitat del sistema fiscal espanyol i ha defensat mesures per reduir les tarifes de la llum a curt termini.

La vicepresidenta segona del govern espanyol ha celebrat unes “perspectives positives” de recuperació de l’economia. “El repte és aconseguir que no tinguem només un rebot en la segona meitat de 2021 i 2022, sinó una recuperació sòlida que permeti abordar el procés de modernització d’estructura econòmica i aprofitar l’oportunitat per fer front als desequilibris que hem arrossegat a Espanya durant dècades”, ha assegurat. Calviño ha reconegut que la sortida de la crisi representa un “repte formidable” per a les administracions públiques, les empreses i el conjunt de la societat, però ha fet una crida a aprofitar “l’oportunitat històrica” dels fons europeus. La ministra ha mostrat una “enorme confiança” en la capacitat de l’Estat per “tirar endavant” després de la pandèmia, així com en el teixit productiu espanyol. La vicepresidenta del govern espanyol també s’ha referit a l’augment del preu de la llum i l’ha atribuït a la “coincidència en el temps” de l’augment “significatiu” del cost d’emissió de diòxid de carboni i l’entrada en vigor del nou sistema de trams horaris. Segons Calviño, aquesta mesura havia de provocar una baixada del 3% del cost mitjà de l’electricitat, ja que preveia un descens del preu en el 75% de les hores. “Hem de pensar en mesures a curt termini per reduir les tarifes de la llum i seguir avançant en el procés de transformació estructural que permeti tenir un sistema elèctric més sostenible i més barato”, ha assegurat la ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital. Les declaracions s’han produït un dia després que el govern espanyol assegurés que estudia rebaixar l’IVA de la llum per rebaixar el preu de la factura. Així mateix, Calviño ha assegurat que s’estan produint moviments “tectònics” en les relacions geopolítiques i ha afirmat que Europa tindrà un paper “central” per determinar cap a on es trobaran els nous equilibris. “Europa ha de canviar els procediments per ser conscients que l’atenció prestada fins ara a la competència entre diferents països ha de portar a trobades més globals”, ha assegurat. La vicepresidenta segona del govern espanyol ha citat el sector financer com un exemple d’un àmbit on no s’estan produint operacions de concentració i ha reconegut que queda “molt recorregut” per tenir un mercat “integrat” en sectors estratègics.