Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Calvet sobre la contaminació del riu Besós: “Arribarem fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals”

ACN Sant Quirze del Vallès.-El conseller de Territori, Damià Calvet, assegura que el Govern “arribarà fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals”, en referència a la contaminació del riu Besós […]

Avatar
Agències 12/12/2019

ACN Sant Quirze del Vallès.-El conseller de Territori, Damià Calvet, assegura que el Govern “arribarà fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals”, en referència a la contaminació del riu Besós a causa de l’incendi de l’empresa de residus Ditecsa de Montornès (Vallès Oriental). Lamenta l’impacte ecològic que aquest foc ha tingut sobre la “biodiversitat del riu” però adverteix que la “salubritat pública” no està en perill. Així, garanteix que l’abastament d’aigua potable “no s’ha vist afectat”. Calvet ha confirmat que s’havien efectuat diverses inspeccions “ordinàries” en l’empresa i que se l’havia multat amb dues sancions. Una és de 10.000 euros i està relacionada amb una qüestió ambiental, i l’altra, de 48.000, és per un excés d’emmagatzematge.

Damià Calvet ha explicat que després d’atendre el moment d’emergència que va suposar l’incendi que ahir va afectar aquesta planta de tractament de residus perillosos, el Govern ha repassat els expedients referents a l’empresa que existien.”Hem detectat que havia tingut inspeccions ordinàries prèvies que havien suposat sancions que estan pendents de cobrament”, ha comentat Calvet que ha reconegut que la planta presentava “anomalies”. Amb tot, ha dit que cap d’aquests informes va ser prou greu com per determinar que fos necessari el tancament de la fàbrica. “Ara hi haurà una nova inspecció per esbrinar els motius de l’incendi i si tenen a veure amb la reiteració d’algunes de les sancions que ja havíem establert”, ha assenyalat el conseller que ha dit que “s’actuarà amb contundència” perquè “un delicte d’afectació mediambiental no pot quedar impune”. Calvet ha lamentat l’impacte mediambiental que ha suposat aquest foc sobre el riu Besòs i ha assenyalat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) , ja està treballant sobre la biodiversitat d’aquest espai. Ha revelat que l’aigua de l’extinció del foc va arribar al riu i ha provocat la mort de nombrosos peixos, alhora que ha malmès la vegetació. Tècnics de l’ACA, que ja van prendre mostres aquest dimecres, han tornat a agafar mostres del riu aquest dijous per comprovar a través de l’aigua i els sediments, l’efecte en les espècies i animals que s’hagin pogut veure afectats. Amb tot, ha llançat un missatge tranquil·litzador a la ciutadania i ha remarcat que no existeix un problema de “salubritat pública” perquè l’abastament d’aigua potable no es duu a terme mitjançant captacions en superfície del riu, sinó que es fa a través del sistema Ter-Llobregat.Damià Calvet ha fet aquestes valoracions durant una visita a les obres d’ampliació de la C-58 a Sant Quirze del Vallès.Una empresa expedientadaEn un comunicat, el departament de Territori va explicar dimecres que diverses inspeccions dutes a terme el mes de novembre de 2018 van concloure que no es garantia el compliment adequat de les condicions fixades a l’autorització ambiental integrada, en concret pel que feia referència a les prescripcions com a gestor de residus. Aquest expedient es va tancar el 26 de març del 2019 i es va notificar a l’Agència de Residus de Catalunya, que va decidir obrir a l’empresa un expedient sancionador notificat el 8 d’octubre amb una sanció de 10.000 euros. En paral·lel, l’empresa també està sotmesa a un programa d’inspecció de l’Agència de Residus de Catalunya que l’any 2017 va determinar que la planta presentava un emmagatzematge superior a la capacitat permesa. Aquest procediment es va tancar el maig del 2018 amb una sanció de 48.000 euros ja liquidats per la firma.Actualment hi ha una inspecció oberta de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, però encara no està tancada i no hi ha cap aspecte que afecti al medi ambient.