Diumenge, 24 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

CaixaForum es passeja pels “déus” del Museu del Prado

ACN Barcelona.-Els déus de la mitologia grecoromana i els grans noms de la història de l’art que els han representat se citen a partir d’aquest dijous al CaixaForum de Barcelona […]

Avatar
Agències 15/10/2020

ACN Barcelona.-Els déus de la mitologia grecoromana i els grans noms de la història de l’art que els han representat se citen a partir d’aquest dijous al CaixaForum de Barcelona en l’exposició ‘Art i mite. Els deus del Prado’. L’equipament exhibeix 64 obres de les col·leccions del Museu del Prado amb noms essencials de la història de l’art com Rubens, Ribera o Zurbarán per oferir una àmplia mirada a la representació de divinitats i mitologia al llarg dels segles. Aquest passeig s’articula en vuit seccions temàtiques i ofereix diferents representacions de déus i variades interpretacions d’un mateix episodi mitològic, fent possible apreciar al mateix temps la riquesa iconogràfica, geogràfica i cronològica, de les col·leccions del museu madrileny.

Es tracta de la quarta exposició organitzada conjuntament per la Fundació ”la Caixa” i el Museu del Prado que arriba a CaixaForum Barcelona —després de Velázquez i el Segle d’Or; Goya. Llums i obres i La bellesa captiva. Petits tresors del Museo del Prado— en el marc de l’aliança estratègica que mantenen des del 2011.’Art i mite. Els déus del Prado’ inclou obres d’artistes de la talla de Francisco de Zurbarán, José de Ribera, Peter Paul Rubens, Michel-Ange Houasse, Francesco Albani, Guido Reni, Corrado Giaquinto, Jan Carel van Eyck i Leone Leoni, entre d’altres, part de les quals s’exhibeixen permanentment al museu madrileny i han estat retirades temporalment en ocasió d’aquesta exposició. Una mostra que de fet va iniciar el seu recorregut a CaixaForum Palma el novembre del 2017 i ha visitat diverses localitats de la Península al llarg dels dos darrers anys. Ara arriba a CaixaForum Barcelona, revisada i ampliada, i després viatjarà als diversos centres catalans de la Fundació ”la Caixa” fins l’any 2022.Recorregut “didàctic” El cap de continguts didàctics del Museu del Prado i comissari de l’exposició, Fernando Pérez Suescun, explicava aquest dimecres a l’ACN que han volgut fer un passeig molt “didàctic” per la història dels mites clàssics, “històries que narraven primer els grecs de manera oral, després per escrit, i la transcendència i validesa que alguns han tingut fins els nostres dies”. Els déus, les temàtiques recurrents com l’amor, la metamorfosi, càstigs, etc., també dels herois fills de déus (com Hércules) i finalment la Guerra de Troia. “De l’Olimp a la Guerra de Troia”, omplen un recorregut diacrònic que conté des de relleus clàssics del segle I a.c, fins a llenços i pintura sobre taula o coure de fins a finals del segle XVIII. Però els “déus” d’aquesta mostra són també els propis artistes que en formen part, un elenc de grans noms de la història de l’art. Aquest és el joc que proposa l’exposició, en incloure primers noms de la pintura universal: Rubens, Zurbaran, José de Ribera, Theodoor van Thulden o Jan Carel van Eyck. A més, per Pérez Suescun, és remarcable el “pas més enllà” que s’ha fet en el sentit d’establir ponts entre els mites de l’antiguitat i la vigència en l’actualitat (o no) dels valors i costums que transmetien. “Fins a quin punt la mitologia està present avui. “Com ens identifiquem? Qui són els nostres herois, els instagramers, o els metges que han treballat durant la pandèmia? I per què ens interessa tant encara el mite de Narcís? Hi ha molts mites que podem portar als nostres dies i és interessant reflexionar-hi”, resumeix el comissari.