Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Caixabank Research revisa a l’alça el creixement del PIB espanyol per al 2023, fins a l’1,3%

ACN Barcelona – Caixabank Research ha revisat tres dècimes a l’alça el creixement del PIB espanyol per al 2023 fins a l’1,3% i d’un 1,9% per al 2024 després del […]

Agències 27/01/2023

ACN Barcelona – Caixabank Research ha revisat tres dècimes a l’alça el creixement del PIB espanyol per al 2023 fins a l’1,3% i d’un 1,9% per al 2024 després del comportament de l’economia en el tram final del 2022 i la moderació del preu de l’energia que, afegeix el centre d’estudis de l’entitat, compensaran l’impacte de l’augment dels tipus. En un comunicat després de conèixer l’evolució del PIB en el quart trimestre del 2022, Caixabank Research també pronostica que en el mercat laboral pot haver-hi una ralentització del ritme del creixement de l’ocupació i estima una taxa d’atur del 12,8% per aquest any i un 12,4% per al que ve. Pel que fa la inflació, la redueix a la meitat, fins al 4,2% aquest any i el 2,6% el 2024.

En aquest sentit, Caixabank Research apunta que si bé la moderació dels preus de l’energia continuen pressionant a la baixa la taxa d’inflació general, la persistència de l’elevada inflació en els components no energètics i en particular dels aliments encara mantindrà la inflació en cotes elevades el 2023.

En la nota, el centre d’estudis de Caixabank té en compte la recent moderació de preus del gas natural i el petroli i l’augment més pronunciat del previst dels tipus d’interès. Concretament, el nou escenari entreveu que el tipus del BCE arribi fins al 3,5% del 2023 i que les primeres baixades no arribaran fins al 2024.

Segons les dades publicades aquest divendres per l’INE, l’economia espanyola va créixer un 5,5% el 2022, tot i el context de crisi que s’arrossega des de la pandèmia de la covid-19 i la guerra a Ucraïna. Així ho constaten les dades del Producte Interior Brut (PIB) publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’una xifra per sobre de les últimes previsions del govern espanyol, que situaven al voltant del 4,4% el creixement de l’economia el 2022. Pel que fa a la variació trimestral, es va situar en el 0,2%, una dècima per sobre del tercer trimestre.

Per Caixabank Research, en el quart trimestre del 2022 el PIB va mantenir un ritme de creixement modest davant un entorn “molt desafiant”. Així, considera que cal posar-ho en el context d’un entorn advers per a l’economia espanyola en aquest tram final d’any, amb una “elevada inflació i augments dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu”.