Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Cadaqués, Roses i el Port de la Selva acorden tancar els accessos per carretera en cas d’incendi al Cap de Creus

ACN Cadaqués.-Els Ajuntaments de Cadaqués, Roses i el Port de la Selva (Alt Empordà) han acordat tancar els accessos dels seus municipis en cas d’emergència per incendi forestal al Cap […]

Avatar
Agències 13/07/2020

ACN Cadaqués.-Els Ajuntaments de Cadaqués, Roses i el Port de la Selva (Alt Empordà) han acordat tancar els accessos dels seus municipis en cas d’emergència per incendi forestal al Cap de Creus. La mesura servirà per prevenir que la gent no es quedi atrapada a les carreteres GI-614 i la GI-613, les dues vies que enllacen les localitats. Així ho han acordat els tres representants municipals aquest dilluns al matí, formalitzant un nou protocol juntament amb el director dels Serveis Territorials d’Interior a les comarques de Girona, Albert Ballesta, que ha recordat que aquestes carreteres acumulen un gran volum de cotxes, bicis i autobusos durant els mesos estivals i pateixen “col·lapses” que poden posar en perill la seguretat d’aquells que hi circulen.

Tres consistoris altempordanesos s’han coordinat per blindar la zona del Cap de Creus en cas que es declari una emergència causada per un incendi forestal. L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, i l’alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyana, s’han reunit aquest matí al mas de Sa Perafita per formalitzar aquest nou protocol de seguretat juntament amb el director territorial d’Interior.A partir d’ara, si es detecta per càmeres de seguiment del trànsit o a través del telèfon d’emergències 112 qualsevol incendi forestal, automàticament es tancaran els accessos dels tres termes municipals. A partir de llavors, els Mossos d’Esquadra buidaran la zona interurbana de cadascun d’ells per prevenir que es quedi gent atrapada a les carreteres GI-614 i GI-613, totes dues molt concorregudes durant el període estival i d’unes característiques que les fan potencialment perilloses.Així ho ha explicat Ballesta, que també ha volgut recordar que l’any passat es va batre un rècord de més d’11 quilòmetres de cues. En total, ha recordat, que les carreteres en qüestió poder arribar a suportar fins a 2.500 vehicles, molts dels quals són autobusos. Unes vies que també ha definit com a “col·lapsades” i amb “moltes corbes”, un fet que no només posaria en perill els integrants dels vehicles que hi circulessin en cas d’incendi, sinó que també dificultaria el pas dels efectius dels serveis d’emergències, com són els Bombers.Des del departament apunten que ja s’ha col·locat la senyalització oportuna i que els recursos humans de cada municipi ja estan a punt. Esperen, doncs, que el protocol els ajudi a regular el trànsit d’aquesta zona de manera més ràpida i efectiva. En aquest sentit, el director dels serveis territorials d’Interior ha remarcat la “gran” feina dels representants municipals, els quals ja porten “temps” treballant en aquestes mesures.Les dificultats de la covid-19Malgrat la posada en marxa de l’acabat d’estrenar protocol, Ballesta ha assegurat que les actuacions “no s’acaben aquí” i que tot just és “l’inici” d’un pla encara més ambiciós. D’aquesta manera ha explicat que encara queden pendents “altres restriccions” en qüestió de risc d’incendi que s’han hagut de deixar per a “més endavant” a causa del context originat per la pandèmia de la covid-19.”És el cas dels autobusos, les bicicletes…”, ha enumerat, subratllant que són temes que no s’han pogut “abordar” encara per la “singularitat” de tot el que ha passat des de l’inici de la crisi sanitària. Tampoc s’ha pogut col·locar un rètol d’informació variable a la localitat que informés de les cues i retencions en cada moment. “És un tema que tenim pendent, però que aquest any no podrà fer-se”, ha conclòs Ballesta.