Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Ca la Figa, la primera llibreria feminista de la Catalunya Central, obre a Manresa en plena pandèmia

ACN Manresa.-A Ca la Figa, els llibres no perpetuen els estereotips. I els protagonistes de les històries que hi ha a les prestatgeries són dones, homosexuals, trans o persones racialitzades. […]

Avatar
Agències 23/04/2021

ACN Manresa.-A Ca la Figa, els llibres no perpetuen els estereotips. I els protagonistes de les històries que hi ha a les prestatgeries són dones, homosexuals, trans o persones racialitzades. Només hi ha publicacions d’autores i, si hi ha algun autor, és perquè té a veure amb temàtica homosexual. Cansada de veure com, a les llibreries convencionals, aquest tipus de publicacions només ocupaven un espai petit, la impulsora de Ca la Figa, Aina Torné, ha decidit dedicar-ne una llibreria. I ho ha fet en plena pandèmia i al bell mig del centre històric de Manresa. Amb la voluntat que Ca la Figa es converteixi en un espai d’empoderament perquè, per a Torné, el feminisme és precisament això: “Ser una persona empoderada i poder decidir per si mateix “.

Ca la Figa vol anar molt més enllà d’una llibreria. Nascuda al bell mig del centre històric de Manresa, té la voluntat de convertir-se en un espai de trobada, amb xerrades, cursos i presentacions. De fet, des que ha obert, ja se n’han fet diverses i totes d’autores. L’última la de l’assessora d’imatge Marta Pontnou, autora del llibre ‘Sexe Ficció: Manual de pubilles de cuixa forta’ (Rosa dels Vents). Per a Pontnou, l’aposta per una llibreria feminista i LGBQTI és una “meravella”. “Se n’haurien de fer més perquè moltes dones entren a les llibreries a buscar temàtiques com, per exemple, la sexualitat, i no en troben. Aquí hi ha una prestatgeria sencera dedicada a la diversitat sexual”, explica. De fet, Ca la Figa és la primera llibreria feminista a la Catalunya Central i una de les poques que hi ha a tot el país. La seva impulsora, Aina Torné, és docent i ballarina de professió. Com a membre de la comissió sobre assetjament sexual de l’Institut de Teatre, es va adonar que a les llibreries hi trobava molt poca informació sobre aquestes temàtiques. Per això i perquè volia tornar a casa, al Bages, va decidir obrir la llibreria. I el resultat ha tingut molt bona rebuda entre la gent. És el cas de l’Edith, una clienta que ha triat Ca la Figa per buscar un llibre i per a la seva filla, de dos anys. Entre tot el ventall de la secció d’infantil, es decideix per ‘Sirenes’ (Kókinos), un àlbum il•lustrat que explica la història d’en Julià, a qui li encanten les sirenes i, per això, es vesteix com elles. “El llibre tomba els estereotips masculins i femenins, i no jutja. Respecta el desig de cadascú de ser el que somnia, sense estigmatitzar-lo. Això és el que volem a Ca la Figa”, conclou Torné.