Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Budó nega “presses” amb el decret de substitució i diu que el Govern necessita totes les competències per la covid-19

ACN Barcelona.-La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha negat que hi hagi hagut “presses” amb el decret de substitució de Torra, que s’ha tirat finalment endavant malgrat la decisió […]

Avatar
Agències 30/09/2020

ACN Barcelona.-La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha negat que hi hagi hagut “presses” amb el decret de substitució de Torra, que s’ha tirat finalment endavant malgrat la decisió del govern espanyol de no publicar el cessament al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). En la primera roda de premsa després de la inhabilitació de Torra, Budó ha defensat que s’ha seguit l’itinerari legal previst i ha defensat que el Govern necessita “totes les competències” per fer front a la pandèmia, el principal encàrrec que ha fet Torra en el seu comiat. Budó també ha volgut remarcar que “no hi ha hagut un canvi de president” i que la cadira de Torra al Consell Executiu es mantindrà buida com a senyal de “respecte i solidaritat”.

“No hi ha hagut canvi de president. No hi ha hagut eleccions ni investidura. Estem en una situació de temporalitat i hi ha el compromís de tots els consellers i dels socis de Govern de transitar en aquest espai de temps donant resposta, tal com ens ha demanat Torra, a la lluita contra la pandèmia”, ha afirmat per després afegir que “no hi ha hagut cap canvi de tendència ni tarannà” en el govern en funcions. La consellera de la Presidència ha volgut fer especial èmfasi en la disposició final del decret de substitució, aprovat aquest dimarts en un consell executiu extraordinari i publicat ja al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Una disposició que estableix que el decret quedaria automàticament sense efecte si el Tribunal Constitucional (TC) accepta les cautelars presentades per Torra i suspèn cautelarment l’execució de la sentència d’inhabilitació. Budó ha explicat que el decret de substitució que atorga funcions de president al vicepresident, Pere Aragonès, ha estat signat per tots els consellers “per tal de remarcar l’excepcionalitat de decisió en un moment en què les institucions catalanes són víctimes de la persecució política i la repressió”. En aquest sentit, Budó ha qualificat la inhabilitació de Quim Torra de “decisió política mancada de tota justícia i proporcionalitat” i ha afegit que el Govern està convençut que els tribunals europeus donaran la raó a Torra. “L’exercici de la llibertat d’expressió és dret fonamental i no pot ser vulnerat i menys encara quan qui l’exerceix és un representant escollit democràticament”, ha defensat la portaveu del Govern. També ha remarcat que durant el que resta de legislatura la cadira que fins ara ocupava Torra al Consell Executiu quedarà buida “en senyal de respecte i solidaritat”.La inhabilitació no facilita el diàlegBudó ha considerat que sentències com la que inhabilita Torra “no són facilitadores de diàleg” però ha remarcat que el Govern sempre ha dit que seurà a la taula de negociació si hi ha “voluntat real” de resoldre el conflicte polític. I això passa, segons ha afegit, perquè “sí o sí” a l’ordre del dia de la pròxima taula de diàleg hi aparegui especificat l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia. Pel que fa als membres que hi assistirien per la part catalana, Budó s’ha limitat a dir que és la part catalana qui decidirà els seus representants. Presència a la Conferència de Presidents i al CPFFLa consellera ha deixat en l’aire la presència del Govern tant a la Conferència de Presidents Autonòmics com al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Ho condiciona al format i a l’ordre del dia però ja ha avisat que el Govern només assistirà “a les reunions que siguin útils”.