Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Budó diu que està a la disposició dels alcaldes que vulguin aclarir les al·legacions del PUOSC

ACN El Vilosell.-Les comarques de la demarcació de Lleida rebran més 83 MEUR dels 250 MEUR del PUOSC, xifra que representa un 32% del total. Segons la consellera de la […]

Avatar
Agències 04/12/2020

ACN El Vilosell.-Les comarques de la demarcació de Lleida rebran més 83 MEUR dels 250 MEUR del PUOSC, xifra que representa un 32% del total. Segons la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, això suposa un “impacte important” ja que si el repartiment s’hagués fet per criteris poblacionals, només és el 6% de la població de Catalunya. A més, tots els municipis de menys de 5.000 habitants que han presentat projecte han obtingut 120.000 euros, que és la màxima puntuació. Davant les crítiques d’alguns alcaldes de Ponent que han considerat que hi ha hagut un “greuge comparatiu” a la resolució definitiva del Pla, Budó ha defensat que han respost totes les al·legacions i s’ha posat a la disposició dels alcaldes si creuen que cal “aclarir el tema”.

En el marc d’una visita a les obres de PUOSC al Vilosell (Garrigues), Budó ha defensat que aquest Pla és una eina que permet al Govern invertir o acompanyar al món local en els projectes que requereixen inversió. Ha recordat que per la crisi, el Pla s’havia aturat durant els darrers 8 anys però aquesta legislatura s’ha recuperat per la “vocació municipalista del Govern”.En aquest sentit, ha assenyalat que dels 250 MEUR previstos, hi ha un primer escenari de 160 MEUR que poden anar a qualsevol municipi, i un segon de 90 MEUR per als de menys de 5.000 habitants. Aquesta setmana passada es va fer la resolució definitiva i es van aprovar més de 2.300 projectes a tot Catalunya.A la demarcació de Lleida, els alcaldes de Corbins, Bellcaire d’Urgell, Palau d’Anglesola i Ivars d’Urgell, tots d’ERC, han criticat en bloc aquesta resolució definitiva i han assegurat que els ajuts atorgats suposen un absolut desconeixement dels tècnics pel que fa a la realitat dels pobles. Budó ha defensat que el Departament ha justificat totes les al·legacions i ha afegit que si algun alcalde vol aclarir el tema està a la seva disposició. En aquest sentit, ha remarcat que les “bases eren clares”.País ViuBudó també ha anat a les Garrigues per presidir a les Borges Blanques la primera reunió de la comissió territorial entre el Govern i els alcaldes de la comarca, així com els actors socials i econòmics, per començar a treballar la diagnosi de l’estratègia de País Viu. Es tracta d’un projecte de dinamització territorial engegat aquesta legislatura i que ja ha començat en diverses comarques. Ara arrenca la fase de diagnosi a les Garrigues en el marc d’una estratègia que vol abordar la realitat territorial del despoblament que pateixen zones de país; l’envelliment poblacional i el com es pot revertir i garantir un projecte de vida sense haver de marxar del lloc d’origen. Budó ha assegurat que volen “capgirar la situació” i treballar per una promoció econòmica i dinamització territorial de les Garrigues.