Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Brussel·les reclama multes “efectives” a empreses que discriminen per gènere

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea reclama multes “efectives” a les empreses que discriminen per gènere. En la seva proposta per lluitar contra la bretxa salarial de gènere, l’executiu europeu insta el […]

Avatar
Agències 04/03/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea reclama multes “efectives” a les empreses que discriminen per gènere. En la seva proposta per lluitar contra la bretxa salarial de gènere, l’executiu europeu insta el estats a establir multes “dissuasòries” perquè les companyies paguin el mateix a homes i dones que es troben en la mateixa categoria. Per tal de forçar les empreses a complir la igualtat salarial, la Comissió Europea vol que les companyies de més de 250 treballadors hagin d’informar de quant paguen a homes i dones i de quina és la seva bretxa salarial. D’altra banda, la proposta de Brussel·les insta els estats a exigir igualtat salarial a les companyies en els contractes públics.

“Si hi ha desigualtats injustificades en salaris caldrà aplicar una acció correctiva”, diu la proposta de l’executiu europeu, que vol fer front a una bretxa salarial de gènere que se situa en el 14,1% a la Unió Europea i que s’enfila fins al 30% en el cas de les pensions.El document de la Comissió Europea deixa en mans dels estats l’establiment de les sancions, però els reclama que siguin “efectives”, “proporcionals” i “dissuasòries”. La proposta de la Comissió Europea inclou que les treballadores puguin conèixer per gènere els salaris per identificar si reben menys diners que els seus companys. En cas de tenir un salari inferior s’exigeix a l’empresa que “corregeixi” la situació i, si no ho fa, se la pot portar als tribunals. Per tal d’afavorir el procés, l’executiu comunitari demana als estats que “facilitin l’accessibilitat” de les treballadores als procediments judicials en cas que considerin que no se les està aplicant el principi d’igualtat salarial. El procés judicial per exigir una “compensació o reparació” est pot fer, diu la Comissió, fins i tot un cop acabada la relació laboral amb l’empresa. Amb l’obligació a les empreses d’informar dels salaris, l’executiu comunitari defensa que s’afavoreix que les empreses paguin el mateix a homes i dones. “La manca de transparència crea una zona grisa que afavoreix la perpetuació de la desigualtat de gènere en salaris”, apunta el document. La proposta afecta tant el salari base com altres elements complementaris que reben els treballadors, com per exemple bonificacions, compensacions per hores extraordinàries, habitatge o viatges, entre d’altres.