Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Brussel·les proposa un fons de 72.200 MEUR per ajudar els estats a mitigar l’impacte social de la transició ecològica

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea proposa un fons de 72.200 milions d’euros per mitigar l’impacte social de la transició ecològica. L’objectiu de l’instrument, que es planteja que estigui en marxa del […]

Avatar
Agències 14/07/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea proposa un fons de 72.200 milions d’euros per mitigar l’impacte social de la transició ecològica. L’objectiu de l’instrument, que es planteja que estigui en marxa del 2025 al 2032, és ajudar els estats a pal·liar els efectes negatius de les mesures verdes, especialment després d’incloure llars i transport rodat en un mercat d’emissions, que els farà pagar si volen contaminar més del permès. Així, el fons social donarà suport a les zones amb més dificultats per fer la transició ecològica, les llars vulnerables, les petites empreses i el usuaris d’aquest transport. Els diners també serviran per a inversions, segona la proposta de l’executiu europeu.

Entre les inversions que es volen impulsar amb el fons hi ha l’increment de l’eficiència energètica dels habitatges, la descarbonització de sistemes de calefacció i refrigeració dels edificis i la mobilitat sostenible, entre d’altres. La proposta de la Comissió Europea planteja que el fons es financi amb el pressupost europeu amb el 25% del total que vingui del mercat de drets d’emissió del transport rodat i les llars que l’executiu europeu ha proposat aquest dimecres. L’executiu europeu planteja que els estats financin la seva part amb els ingressos d’aquests drets d’emissió. Entre els criteris per assignar la quantitat de diners que arribarà a cada país està l’indicador de llars en risc de pobresa energètica, les dificultats per substituir els cotxes de combustió o la proporció de persones que viuen en zones rurals.