Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Brussel·les proposa un aranzel climàtic per evitar la fuga d’empreses de la UE per les exigències verdes

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea proposa crear un aranzel climàtic a les importacions per evitar que les empreses marxin de la Unió Europea o perdin competitivitat per les exigències per reduir […]

Avatar
Agències 14/07/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea proposa crear un aranzel climàtic a les importacions per evitar que les empreses marxin de la Unió Europea o perdin competitivitat per les exigències per reduir les emissions. En el paquet climàtic presentat aquest dimecres, l’executiu europeu planteja aquest mecanisme que obligarà les empreses a pagar un “ajustament al carboni” a les importacions. És a dir, els farà pagar el preu al carboni que haurien d’haver pagat si els béns s’haguessin produït a la Unió Europa. Aquest ajustament no serà necessari en cas que l’empresa productora pugui demostrar que ja ha pagat un preu al carboni. Per tant, la mesura també vol forçar els tercers països a imposar un preu al carboni i augmentar les exigències climàtiques.

En una primera fase, l’aranzel climàtic s’aplicarà als sectors de l’acer, el ferro, el cement, l’alumini, els fertilitzant i l’electricitat perquè, segons apunta, són els que tenen més risc de marxar del bloc comunitari per evitar les exigències climàtiques. També perquè són els sectors sota el règim de drets d’emissió, conegut com a ETS, que més contaminen. Concretament, concentren més del 45% de les emissions. Posteriorment, Brussel·les planteja ampliar l’aranzel climàtic a altres sectors.Brussel·les planteja una introducció progressiva de l’aranzel climàtic a partir del 2023 i que no s’implementi completament fins al 2026. El període entre el 2023 i el 2025 l’executiu europeu el planteja com una fase “de transició” en què l’aranzel només s’aplicarà a “sectors rellevants” i de manera “gradual”.