Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Brussel·les proposa mesures de contingència en transport i pesca per si no hi ha acord amb el Regne Unit

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha proposat aquest dijous mesures de contingència per si finalment no hi ha un acord amb el Regne Unit sobre la relació futura un cop acabi […]

Avatar
Agències 10/12/2020

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha proposat aquest dijous mesures de contingència per si finalment no hi ha un acord amb el Regne Unit sobre la relació futura un cop acabi el període transitori el 31 de desembre. El pla de l’executiu europeu inclou mesures en serveis aeris bàsics, seguretat aèria, transport per carretera i pesca. La Comissió Europea treballa amb aquestes mesures davant la “manca de garanties” que es pugui tancar un acord amb Londres que entri en vigor a partir de l’1 de gener del 2021. El pla vol cobrir alguns aspectes que podrien quedar sense tancar un cop el Regne Unit surti completament de la Unió Europea en qüestions que s’haurien de resoldre posteriorment amb acords entre les dues parts.

El pla de la Comissió Europea planteja que durant els sis primers mesos de l’any que ve, en cas que no hi hagi un acord, es garanteixin els serveis aeris bàsics entre la Unió Europea i el Regne Unit. Això sí, sempre que Londres garanteixi reciprocitat. També es proposa fer el mateix en el cas del transport de passatgers i mercaderies per carretera.Pel que fa a la seguretat aèria, l’executiu comunitari proposa un reglament que garanteixi que es poden seguir utilitzant sense interrupció determinats certificats de seguretat per a productes en avions europeus. Pel que fa a la pesca, que segueix sent una de les qüestions més problemàtiques per tancar un acord, la Comissió Europea proposa mantenir “l’accés recíproc” a les aigües de les dues parts amb un “marc legal fins al 31 de desembre o fins que hi hagi un acord sobre la pesca”.