Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Brussel·les proposa mantenir suspesos els límits de dèficit i deute durant el 2022

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea proposa mantenir les regles fiscals suspeses el 2022 i preveu reactivar-les el 2023. L’executiu europeu ha oficialitzat així aquest dimecres la seva posició després que ja […]

Agències 02/06/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea proposa mantenir les regles fiscals suspeses el 2022 i preveu reactivar-les el 2023. L’executiu europeu ha oficialitzat així aquest dimecres la seva posició després que ja avancés al març que s’inclinava per mantenir-les suspeses l’any que ve. La proposta de Brussel·les apunta al retorn de les normes que fixen el límit de dèficit i deute un cop l’economia recuperi el nivell previ a la crisi per la covid-19. La norma actual situa el límit de dèficit en el 3% i del deute en el 60%. En paral·lel a la suspensió de la disciplina del Pacte d’Estabilitat i Creixement, el bloc comunitari afronta una revisió de les regles fiscals que s’abordarà a partir de la segona meitat de l’any, segons apunten fonts comunitàries.

“Està previst que s’arribi a l’activitat econòmica prèvia a la crisi el quart trimestre del 2021 en el conjunt de la Unió Europea i el primer trimestre del 2022 a l’eurozona”, apunta la Comissió Europea en la seva comunicació, en la qual també indica que un cop es reactivin les regles fiscals “es tindrà en compte la situació específica de cada país”. Pel que fa a la política fiscal aquest any i el que ve, la Comissió Europea diu que s’han de mantenir les mesures de suport a l’economia per tal d’evitar-ne una retirada “prematura”. Tanmateix, en el cas dels estats amb alt nivell de deute, l’executiu comunitari insta a utilitzar els fons europeus per finançar “inversions addicionals per donar suport a la recuperació mentre es persegueix una política fiscal prudent”. “Al mateix temps, s’ha de mantenir sota control el creixement de la despesa corrent finançada nacionalment i ser limitada en el cas dels estats membre amb alt deute”, diu el document.