Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Brussel·les proposa harmonitzar les penes per corrupció a la UE i planteja un règim de sancions a tercers països

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres un pla de mesures contra la corrupció que inclou harmonitzar la definició i les penes d’aquests delictes a la UE. El pla de l’executiu comunitari també amplia la llista perquè els delictes de corrupció incloguin malversació, tràfic d’influències, abús de funcions, obstrucció a la justícia i enriquiment il·lícit relacionat amb delictes de corrupció. A més, fixa les circumstàncies agreujants i atenuants dels delictes. Per exemple, considera que ser polític o policia ha de ser un fet agreujant.

La directiva que proposa Brussel·les actualitza l’actual norma per fer front a la corrupció i es basa en tres pilars: la prevenció, l’harmonització legal i la garantia d’investigacions i persecució de la corrupció.

Publicitat

Pel que fa a la prevenció, la Comissió Europea apunta que cal augmentar la conscienciació sobre la corrupció través d’informació i campanyes, així com amb programes educatius. També defensa que cal que els estats tinguin organismes especialitzats en la lluita contra la corrupció i garantir que estan ben dotats de recursos i el seu personal de formació.

En el cas dels procediments per corrupció, l’executiu comunitari demana als estats garantir que les autoritats policials i judicials tenen eines d’investigació efectives. També els reclama que garanteixin l’aixecament dels privilegis i la immunitat als acusats de corrupció durant les investigacions.

Finalment, el pla també inclou un règim de sancions específic per a tercers països per lluitar contra la corrupció arreu del món. El règim sancionador estarà dirigit a castigar delictes com el suborn i la malversació i permetrà a la UE sancionar els culpables, que no podran entrar a territori comunitari i se’ls congelaran els actius.

Un cop feta la proposta, ara colegisladors, el Parlament Europeu i el Consell, han de negociar per pactar la directiva final. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió