Edició 2271

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 13 de octubre del 2024
Edició 2271

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 13 de octubre del 2024

Brussel·les promet protegir les pimes de les “clàusules abusives” en els contractes sobre intercanvi de dades

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – Brussel·les anuncia una proposta legislativa per “estimular” la competitivitat europea en el negoci de les dades a Internet. La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres un nou reglament sobre l’ús de dades per “eliminar els obstacles” que pateixen usuaris, empreses i sector públic per accedir a les dades digitals. Amb aquesta llei, l’executiu comunitari promet “protegir” les pimes de les “clàusules abusives” en els contractes sobre intercanvi de dades. “Volem donar als consumidors i les companyies més control sobre què poden fer amb les seves dades, clarificant qui pot accedir a les dades i en quins termes”, ha explicat la vicepresidenta i eurocomissària de Competència, Margrethe Vestager.

L’executiu comunitari busca “protegir” les pimes de “les condicions contractuals injustes” imposades per les grans empreses del mercat. En concret, la llei establirà que si hi ha una “clàusula abusiva” en un contracte, aquesta no serà vinculant per a les empreses.

Publicitat

“És mesura justificada perquè les pimes es troben normalment en una posició de negociació més feble i sovint no troben cap altra opció que acceptar els termes contractuals”, defensa la proposta per a un nou reglament sobre l’ús i l’accés just a les dades. A més, la CE farà “models de condicions contractuals” per ajudar aquestes empreses a redactar i negociar “contractes justos” per compartir dades.

<strong>Què es considera abusiu?</strong>

El projecte de llei estableix una sèrie de criteris que permetran decidir què és i què no és una clàusula abusiva. La regulació proposada diu que no seran “vinculants” els termes contractuals “injustos” que siguin imposats “unilateralment” per part d’una empresa a una petita o mitjana empresa. 

La norma afirma que les clàusules “injustes” són aquelles que “s’allunyen molt de les bones pràctiques comercials”, que limiten la responsabilitat legal de la companyia que imposa les condicions i que li dona “dret exclusiu” a interpretar el contracte. A més, la regulació obre la porta a declarar “abusives” aquelles clàusules que limitin l’ús de les dades a les pimes que han signat el contracte.

<strong>Impuls a l’ús de dades</strong>

“Actualment, només s’utilitza una petita part de les dades industrials, però el potencial de creixement i innovació és enorme”, ha avisat l’eurocomissari per al Mercat Intern, Thierry Breton.

Brussel·les veu amb preocupació que no s’estigui “aprofitant” les dades en l’economia europea per “falta de claredat” en el seu ús i accés, però sobretot perquè les primes europees “no estan en condicions de negociar acords equilibrats d’intercanvi de dades amb actors més forts del mercat”. Les nord-americanes Google, Amazon o Facebook són algunes de les corporacions més potents en aquest sector.

<strong>Sector públic i usuaris</strong>

D’altra banda, Brussel·les vol donar “mitjans” al sector públic per “accedir i utilitzar les dades en poder del sector privat que siguin necessàries per a circumstàncies excepcionals, especialment en cas d’emergències públiques”. Segons la CE, la legislació proposada també introdueix “garanties” als consumidors “contra la transferència il·legal de dades” i “noves normes que permetran als usuaris canviar de manera eficaç entre diferents proveïdors de serveis de processament de dades al núvol”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió