Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Brussel·les preveu recaptar 140.000 milions d’euros amb l’impost als beneficis extraordinaris de les energètiques

ACN Brussel·les – La Comissió Europea preveu que les mesures per limitar els beneficis extraordinaris de les empreses elèctriques i l’impost als extraordinaris de les companyies fòssils permetin recaptar més […]

Agències 14/09/2022

ACN Brussel·les – La Comissió Europea preveu que les mesures per limitar els beneficis extraordinaris de les empreses elèctriques i l’impost als extraordinaris de les companyies fòssils permetin recaptar més de 140.000 milions d’euros. Això és el que ha assegurat la presidenta de l’executiu europeu, Ursula von der Leyen, a l’Eurocambra en el discurs sobre l’estat de la Unió, que marca l’inici del nou curs polític. En la seva intervenció, Von der Leyen ha remarcat que aquests diners han de ser “compartits i canalitzats als que més ho necessiten”. Pel que fa a la guerra d’Ucraïna, l’alemanya ha subratllat que el bloc comunitari mantindrà el suport al país i ha remarcat que les sancions a Rússia “són aquí per quedar-se”.

“És una guerra contra la nostra energia, la nostra economia, els nostres valors i el nostre futur”, ha dit Von der Leyen, que ha defensat l’efectivitat de les sancions contra Rússia. “Aquest és el preu del camí de destrucció que han engegat Rússia i Putin”, ha defensat. “El sector financer de Rússia està en un estat crític. Hem exclòs tres quartes parts del sector bancari rus dels mercats internacionals i gairebé un miler d’empreses internacionals ha abandonat el país”, ha afegit.

A més, Von der Leyen ha afirmat que les sancions també estan afectant la capacitat industrial i militar de Rússia, tot assenyalant que “és el Kremlin el que està destruint l’economia del país”. “És el moment de mantenir-nos fermes i no de fer una política d’apaivagament”, ha reivindicat.

<strong>Reforma del mercat elèctric</strong>

Pel que fa a la reforma del mercat elèctric en la qual ja treballa l’executiu europeu, Von der Leyen ha remarcat que la revisió del sistema actual ha de ser “en profunditat” per permetre als consumidors beneficiar-se del baix cost de les renovables. En aquest sentit, ha apostat per desvincular el preu del gas de la factura de la llum.

Sobre els problemes de liquiditat de les empreses energètiques per l’augment de les garanties, la presidenta de l’executiu comunitari ha insistit, tal com ja va anunciar la setmana passada, que modificaran el marc temporal d’ajudes a empreses per permetre que els governs puguin aportar garanties

L’energètic ha estat un dels punts principals del discurs de Von der Leyen. L’alemanya ha reivindicat els esforços dels països per reduir la dependència energètica de Rússia i ha defensat la necessitat de buscar “socis fiables” i fonts alternatives d’energia. “Es tracta d’inversions molt costoses, però la dependència dels combustibles sòlids russos surt molt més cara”, ha remarcat.

En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea ha reivindicat la importància de l’hidrogen en el futur energètic del bloc i ha anunciat la creació d’un Banc Europeu de l’Hidrogen. L’ens podrà invertir 3.000 milions d’euros per ajudar a construir el futur mercat de l’hidrogen, ha detallat Von der Leyen.

<strong>Economia i reforma dels tractats</strong>

En el terreny econòmic, la presidenta de l’executiu comunitari ha reivindicat el fons de recuperació. “Ens vam trobar en la recessió més profunda des de la Segona Guerra Mundial i vam aconseguir la recuperació més ràpida des del ‘boom’ de la postguerra. Això va ser possible perquè tots ens vam reunir al voltant d’un pla de recuperació comú”, ha dit. Ara per ara, l’executiu comunitari ha desemborsat 100.000 milions d’euros als estats membre. Encara hi ha 700.000 milions d’euros més que han d’arribar als 27.

En ple debat sobre la reforma de les regles de dèficit i deute, Von der Leyen ha apostat per unes normes fiscals més flexibles i senzilles, així com més exigents en el compliment. La Comissió Europea preveu presentar la proposta a l’octubre.

D’altra banda, la presidenta de la Comissió Europea ha anunciat una llei europea de matèries primeres fonamentals per evitar la dependència de minerals estratègics, així com un paquet de defensa de la democràcia. “Avui tots som conscients que hem de lluitar per les nostres democràcies”, ha reivindicat.

L’alemanya també s’ha dirigit als Balcans Occidentals, que fa dècades que esperen avenços en el procés d’adhesió a la Unió Europea. “Formeu part de la nostra família, el vostre futur està a la Unió. La nostra Unió no està completa sense vosaltres”, ha assegurat.

Finalment, Von der Leyen ha donat suport a la convocatòria d’una Convenció per reformar els Tractats de la Unió Europea. “Igual que ens prenem seriosament la perspectiva d’una unió més àmplia, també ens prenem seriosament la necessitat d’una reforma”, ha dit la presidenta de la Comissió Europea. La reforma, ha detallat, ha de “consagrar la solidaritat entre generacions”.