Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Brussel·les presentarà a l’OMC una contraproposta “més efectiva” que l’aixecament de patents que planteja Biden

ACN Brussel·les.-Brussel·les presentarà a l’Organització Mundial del Comerç una contraproposta “més efectiva” que l’aixecament de les patents de les vacunes contra la covid-19 que planteja el president dels Estats Units, […]

Agències 19/05/2021

ACN Brussel·les.-Brussel·les presentarà a l’Organització Mundial del Comerç una contraproposta “més efectiva” que l’aixecament de les patents de les vacunes contra la covid-19 que planteja el president dels Estats Units, Joe Biden. Així ho ha anunciat aquest dimecres al ple del Parlament Europeu el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Comerç, Valdis Dombrovskis. Segons ell, el pla europeu tindrà tres components: limitar les restriccions d’exportació de vacunes, fomentar “compromisos concrets” de les farmacèutiques per entregar dosis als països pobres i utilitzar les normes existents en el marc de l’OMC per facilitar la transferència de la tecnologia.

De totes maneres, Dombrovskis ha assegurat que continuen oberts a examinar les altres propostes i ha instat tant als EUA com a l’Índia i Sud-àfrica a presentar més detalls de les seves iniciatives.”L’accés igualitari i universal a les vacunes hauria de ser la principal prioritat”, ha defensat.La proposta europeaEl primer element de la proposta és limitar les restriccions d’exportacions de vacunes. “Els estats fabricants haurien d’estar disposats a compartir una part justa de la producció”, ha dit Dombrovskis.Per a Brussel·les la solució també passa perquè els governs “animin” les farmacèutiques a augmentar la producció i a “subministrar vacunes a cost de producció per als països pobres i en vies de desenvolupament”. “Esperem que les companyies facin compromisos concrets per augmentar les entregues a aquests països”, ha afirmat Dombrovskis.Per últim, la CE aposta per utilitzar les anomenades llicències obligatòries en comptes de l’aixecament de les patents per facilitar l’accés a la tecnologia de les vacunes. Es tracta d’un mecanisme regulat per l’Organització Mundial del Comerç que permet a un govern concedir una llicència sense el permís del titular de la patent sota una sèrie de condicions.L’executiu europeu veu amb bons ulls que es donin aquestes llicències a companyies que puguin fabricar i vendre els antídots contra la covid-19 “a preu de cost”, mentre s’estableixi “una remuneració” per als propietaris de les patents.