Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Brussel·les porta Polònia als tribunals de la UE per la reforma judicial

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha decidit portar Polònia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per la reforma judicial que va aprovar al desembre del 2019 i està en […]

Avatar
Agències 31/03/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha decidit portar Polònia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per la reforma judicial que va aprovar al desembre del 2019 i està en vigor des del febrer del 2020 en considerar que “soscava la independència dels jutges i és incompatible amb la primacia del dret europeu”. A l’abril del 2020, dos mesos després de l’entrada en vigor de la llei, l’executiu comunitari va obrir un procediment d’infracció contra Polònia pels nous canvis en la reforma judicial impulsada per l’ultraconservador govern polonès i al gener els va enviar un últim avís abans d’arribar als tribunals. A més de portar Polònia als tribunals, la Comissió demana també mesures cautelars per “evitar que s’agreugi el dany a la independència judicial”.

En primer lloc, l’executiu comunitari considera que la llei impedeix que els tribunals polonesos puguin jutjar casos d’altres jutges en els casos pendents, cosa que veu contrària al dret europeu. En segon lloc, la Comissió també critica que la llei atorga a la nova Cambra de Control Extraordinari i Afers Públics del Tribunal Suprem la competència exclusiva de pronunciar-se sobre qüestions relacionades amb la independència judicial, cosa que considera que danya “seriosament” la independència judicial i “l’obligació d’assegurar una protecció legal efectiva”.En tercer lloc, l’executiu comunitari també considera que la llei “amplia la noció de delicte disciplinari, cosa que augmenta el nombre de casos en què el contingut de les decisions judicials pot ser qualificat com un delicte disciplinari”. “El règim disciplinari pot ser utilitzat com un sistema de control polític del contingut de les decisions judicials”, apunta l’executiu europeu.Com a mesures cautelars, la Comissió Europea reclama al tribunal suspendre els poders addicionals que la llei dona a la nova Cambra de Control Extraordinari i Afers Públics del Tribunal Suprem, així com els efectes de les decisions que aquest òrgan ja ha pres. Finalment, l’executiu comunitari també demana al tribunal la suspensió de les provisions que impedeixen als jutges polonesos aplicar directament provisions del dret europeu relacionades amb la independència judicial.