Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Brussel·les planteja estudiar “alternatives legals” per seguir donant protecció als refugiats ucraïnesos a llarg termini

ACN Brussel·les – La Comissió Europea planteja estudiar “alternatives legals” per seguir donant protecció als refugiats ucraïnesos a partir del març del 2025, moment en què ja no podrà seguir […]

Agències 08/03/2023

ACN Brussel·les – La Comissió Europea planteja estudiar “alternatives legals” per seguir donant protecció als refugiats ucraïnesos a partir del març del 2025, moment en què ja no podrà seguir aplicant la directiva de protecció temporal automàtica. En una comunicació de balanç després d’un any d’aplicació de la directiva, Brussel·les diu estar “preparada” per ampliar fins al 2025 la protecció als refugiats ucraïnesos, però remarca que cal començar ja a buscar una “estratègia coordinada” per garantir una “transició suau” a un altre estatus que asseguri la protecció als ucraïnesos més enllà del 2025. La UE ja ha ampliat fins al març del 2024 l’activació de la directiva, que es pot mantenir durant un màxim de tres anys per donar protecció als ucraïnesos.

Segons dades de la Comissió Europea, els 27 han donat protecció temporal immediata a unes quatre milions de persones que han fugit d’Ucraïna. La majoria, més de tres milions, van arribar a la UE durant la primera meitat del 2022, els primers mesos després de l’inici de l’atac militar rus.

Les dades de l’executiu comunitari apunten que un de cada cinc nens ucraïnesos es troben a la UE com a refugiats i que, des de l’inici del curs escolar al setembre, mig milió d’infants ucraïnesos han començat a assistir a l’escola a països de la UE. En el terreny sanitari, 2.000 ucraïnesos han estat evacuats a països de la UE i l’espai econòmic europeu, mentre un milió de desplaçat ha aconseguit una feina a Europa.

La protecció temporal immediata dona als ucraïnesos dret a residència, treball, educació i salut a la UE. Per Brussel·les, l’instrument ha estat “essencial” per protegir els ucraïnesos que fugien de la guerra.