Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Brussel·les obre un expedient sancionador a Hongria per la llei homòfoba d’educació

ACN Brussel·les.-Brussel·les ha obert un procediment d’infracció a Hongria per la llei homòfoba que prohibeix parlar d’homosexualitat a les escoles. La Comissió Europea ha enviat aquest dijous la primera carta […]

Avatar
Agències 15/07/2021

ACN Brussel·les.-Brussel·les ha obert un procediment d’infracció a Hongria per la llei homòfoba que prohibeix parlar d’homosexualitat a les escoles. La Comissió Europea ha enviat aquest dijous la primera carta formal d’avís al govern de Víktor Orbán perquè considera que la norma “viola la dignitat humana, la llibertat d’expressió i informació, el dret a la vida privada, així com el dret a la no discriminació” que recull la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Ara Budapest té dos mesos per respondre a les queixes de l’executiu comunitari que, en última instància, pot portar el cas als tribunals de la UE. La CE també ha obert expedient a Polònia per les zones “lliures d’ideologia LGTBIQ” declarades en diverses localitats del país.

Malgrat alertar Varsòvia al febrer per les resolucions municipals, Brussel·les diu que les autoritats poloneses no volen “cooperar” perquè pràcticament no han respost a les seves queixes. Per això, la CE ha decidit iniciar el procediment d’infracció, que també pot acabar amb un altre cas a Luxemburg.Denuncia pels refugiatsTambé aquest dijous Brussel·les ha decidit portar Hongria als tribunals de la UE per “restringir l’accés als procediments d’asil”. En concret, considera que llei hongaresa que requereix als demandants de protecció internacional fer una declaració prèvia en una ambaixada fora de la UE és contrària a la directiva europea de l’asil.