Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Brussel·les insta l’Eurocambra a aparcar el debat sobre si el passaport sanitari evitarà les quarantenes

ACN Brussel·les.-L’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha instat aquest dimarts a ajornar el debat sobre si els portadors del passaport sanitari estaran exempts de restriccions addicionals per la covid-19, com […]

Avatar
Agències 28/04/2021

ACN Brussel·les.-L’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha instat aquest dimarts a ajornar el debat sobre si els portadors del passaport sanitari estaran exempts de restriccions addicionals per la covid-19, com per exemple les quarantenes. En un debat a l’Eurocambra, Reynders ha dit que el certificat covid s’ha de desplegar abans de l’estiu i ha reclamat a Consell i Eurocambra, que ara l’han de negociar, deixar de banda la qüestió de les restriccions addicionals, que és un dels principals punts de desacord entre els 27 i l’Eurocambra. Mentre els estats es volen reservar l’opció que cada país pugui imposar les seves mesures, l’Eurocambra vol evitar que es puguin imposar restriccions addicionals.

“La Comissió proposa mantenir per separat, de moment, el certificat i els seus possibles usos. No ens hauríem d’estancar en discussions sobre si aixecar o no restriccions per als portadors del certificat”, ha dit Reynders tot subratllant que aquesta és una qüestió que ara no es pot “resoldre”. “Necessitem accions ràpides per tenir l’eina tan aviat com sigui possible”, ha assenyalat l’eurocomissari de Justícia, que ha advertit del “risc de fragmentació” en cas que no hi hagi un acord a nivell europeu sobre el passaport sanitari. Malgrat que Brussel·les vol impulsar la mobilitat a l’estiu amb el passaport sanitari, Reynders ha advertit que no es tornarà “a la normalitat” a l’estiu. “S’hauran de mantenir algunes mesures”, ha subratllat. Al seu torn, el president del comitè de Llibertats de l’Eurocambra, Juan Fernando López Aguilar, en representació de la posició de la cambra en la negociació amb el Consell, ha reclamat que els tests siguin gratuïts. “Els preus són prohibitius en alguns estats membre”, ha criticat. Sobre aquesta qüestió, la secretària d’Estat d’Afers Europeus de Portugal, Ana Paula Zacarias, ha dit que no és competència del Consell, però que els 27 són “conscients de la importància d’eliminar o reduir” els costos de les proves de detecció del virus. L’Eurocambra vota aquest dimecres la seva posició sobre el passaport sanitari en la negociació amb el Consell, que es preveu que sigui durant el mes de maig.