Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Brussel·les insta Espanya a “reprendre” el diàleg per “avançar” en la renovació de la cúpula judicial

ACN Brussel·les.-Brussel·les ha tornat a criticar en l’informe anual sobre l’estat de dret a Espanya que “persisteix” el bloqueig a la renovació de la cúpula judicial. “No hi ha hagut […]

Agències 20/07/2021

ACN Brussel·les.-Brussel·les ha tornat a criticar en l’informe anual sobre l’estat de dret a Espanya que “persisteix” el bloqueig a la renovació de la cúpula judicial. “No hi ha hagut cap avenç”, admeten fonts comunitàries. La Comissió Europea va alertar fa gairebé un any d’aquest bloqueig, però no ha vist cap millora. Per això, l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha instat aquest dimarts a tots els actors implicats a “reprendre” el diàleg per “avançar” en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). “És important que es facin passos endavant”, ha urgit Reynders, demanant que, sobretot, es respectin els “estàndards europeus”.

La vicepresidenta de la CE pels Valors, Vera Jourová, ha afirmat que són conscients de la “complexitat” del procés per nomenar els membres del GGPJ i de la “realitat política” a Espanya, però ha insistit que la renovació és “necessària”.Fonts comunitàries constaten que en aquest temps no només no hi ha hagut cap progrés, sinó que, a més, la proposta del govern de Pedro Sánchez per reformar el sistema d’elecció dels membres del CGPJ va aixecar “preocupacions” a Brussel·les. La CE celebra que l’executiu de PSOE i Podemos fes marxa enrere finalment. “Hauria augmentat la percepció que el CGPJ és vulnerable a la politització”, diu l’executiu comunitari, que demana seguir “els estàndards europeus” per desencallar la renovació.L’informe de la CE examina per segona vegada el sistema judicial, la corrupció i la llibertat de premsa a Espanya i, com en el primer informe, no diu res sobre l’afer català ni els presos. De fet, el text és molt similar a l’anterior edició i, un cop més, qüestiona el nomenament de la fiscalia general de l’Estat per part del govern espanyol.”Esperem que els informes sobre l’estat de dret tinguin un impacte real i animin els estats a utilitzar-los”, remarquen fonts comunitàries.Altres crítiquesPer primera vegada, la CE adverteix sobre el règim d’incompatibilitats per a jutges i fiscals a Espanya perquè no els hi exigeix “un temps d’espera obligatori” després d’haver format part de l’executiu o el legislatiu. Brussel·les recorda que el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa, el GRECO, creu que això planteja problemes “des del punt de vista de la separació de poders”. També recull la petició d’aquest òrgan per “revisar” el sistema d’aforament a Espanya.Brussel·les torna a avisar que els responsables de perseguir la corrupció a Espanya es queixen de la falta de recursos “adequats”. Tanmateix, la CE celebra alguns passos en l’últim any per millorar la investigació de corrupteles.En l’àmbit sobre llibertat de premsa, la CE ha identificat algunes “deficiències” en els contractes de publicitat institucional i avisa de les queixes per “la distribució injusta de la despesa publica en funció de l’alineament ideològic dels mitjans digitals”. A més, l’executiu europeu assenyala que els periodistes a Espanya continuen tenint dificultats per exercir la seva feina.”Encara hi ha preocupació per l’impacte negatiu en els periodistes de la Llei de Seguretat Ciutadana, particularment per als fotoperiodistes”, apunta l’informe. La CE també avisa dels “atacs” als mitjans i el vet d’alguns partits polítics a periodistes. “L’assetjament als periodistes en les xarxes socials és un fenomen creixent i preocupant”, alerta Brussel·les.