Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Brussel·les i Berlín pressionen Hongria i Polònia perquè desbloquegin el pressupost: “És l’únic compromís viable”

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea i la presidència alemanya de torn de la Unió Europea reclamen cessions a Hongria i Polònia per desbloquejar el pressupost comunitari i el fons de recuperació. […]

Avatar
Agències 17/11/2020

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea i la presidència alemanya de torn de la Unió Europea reclamen cessions a Hongria i Polònia per desbloquejar el pressupost comunitari i el fons de recuperació. “És l’únic compromís viable i ens estem quedant sense temps”, ha dit el ministre per a Europa alemany, Michael Roth, després de la reunió d’afers generals. Roth ha advertit a Budapest i Varsòvia que els seus ciutadans també “pagaran el preu” del bloqueig del paquet econòmic, mentre el vicepresident de la Comissió Maroš Šefčovič ha alertat que el bloc “no es pot permetre fracassar”. Segons ha dit Roth, probablement els líders buscaran enviar “un senyal clar” a Hongria i Polònia perquè desbloquegin el pressupost i el fons de recuperació en la reunió de dijous.

El ministre alemany per a Europa ha insistit que tots els estats han hagut de cedir per assolir un acord sobre el pla i ha remarcat que debilitar el mecanisme que condiciona els fons europeus al respecte de l’estat de dret farà que l’Eurocambra no l’accepti, cosa que impediria avançar en la posada en marxa del pla econòmic. Per la seva banda, Šefčovič ha insistit en la “urgència” d’avançar en l’aprovació del paquet econòmic i ha reclamat “responsabilitat” a Hongria i Polònia. Hongria creu que el mecanisme d’estat de dret és “ideològic”Durant la reunió d’afers generals, Hongria ha criticat amb duresa el mecanisme que preveu poder congelar els fons europeus si no es respecta l’estat de dret. La ministra de Justícia hongaresa, Judit Varga, ha justificat l’oposició al mecanisme perquè considera que busca “sancionar un país sobre una base ideològica”.Per la seva banda, el ministre per a Europa de Polònia, Konrad Szymański, ha justificat el rebuig al mecanisme perquè no té “certesa jurídica” per als estats membres.En les seves intervencions, la resta d’estats han remarcat que el mecanisme que hi ha sobre la taula està en la línia de l’acord dels líders del juliol i han instat Hongria i Polònia a “no tenir por” del mecanisme si tenen la voluntat de respectar l’estat de dret.Bloqueig a la decisió dels recursos propisHongria i Polònia van bloquejar aquest dilluns l’aprovació del paquet econòmic perquè van votar en contra de la decisió d’augmentar els recursos propis, que requereix unanimitat. El veto, però, ve perquè Budapest i Varsòvia no veuen amb bon ulls el mecanisme que permet congelar els fons europeus en cas que no es respecti l’estat de dret.Sense l’aprovació de la decisió de recursos propis, la Comissió Europea no pot emetre deute als mercats per tal de finançar el fons de recuperació de 750.000 milions d’euros. Amb el fons de recuperació i el pressupost europeu, el paquet econòmic comunitari que es manté bloquejat és de 1,8 milions d’euros.