Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Brussel·les fa una crida per “evacuar” els refugiats i immigrants a l’illa de Lesbos

ACN Brussel·les.-Brussel·les ha fet una crida per “evacuar” els refugiats i immigrants a l’illa de Lesbos arran de la devastació del camp de Moria. “No veig que estiguin en condicions […]

Agències 10/09/2020

ACN Brussel·les.-Brussel·les ha fet una crida per “evacuar” els refugiats i immigrants a l’illa de Lesbos arran de la devastació del camp de Moria. “No veig que estiguin en condicions de quedar-s’hi”, ha admès aquest dijous l’eurocomissària de l’Interior, Ylva Johansson, en una compareixença a l’Eurocambra. Tanmateix, aquesta decisió està en mans de Grècia, que per ara no ha demanat ajuda als seus socis europeus per acollir les més de 12.000 persones atrapades. Segons Johansson, hi ha converses entre els estats per reubicar els 400 menors no acompanyats que hi havia al camp, però no ha confirmat que s’estigui negociant per tots els afectats.

“Molts estats m’han trucat a mi o a Grècia per oferir ajuda”, ha assegurat Johansson. Per exemple, Alemanya ha ofert tendes i medicines, però no ha fet cap promesa per acollir refugiats.Mentrestant, la Comissió Europea ha anunciat que enviarà un ferri a l’illa de Lesbos perquè els refugiats i immigrants “més vulnerables” puguin passar-hi la nit. A més, Brussel·les ha finançat el trasllat dels 400 menors no acompanyats del camp, que van arribar dimecres de matinada a la Grècia continental i ara estan pendents de ser reubicats.Brussel·les defensa el seu paperJohansson ha defensat que des de Brussel·les han estat treballant en l’últim any per resoldre la situació de les persones que malviuen “en condicions inacceptables” als camps de les illes gregues. Un problema endèmic a Grècia des del 2015 per l’augment d’arribades arran de la guerra a Síria i l’Afganistan.Ara mateix hi ha entorn d’unes 22.500 persones en aquests camps, dels quals unes 12.000 estaven a Moria, segons càlculs de la Comissió Europea. L’executiu europeu assegura que fa menys d’un any n’hi havia el doble, unes 45.000 persones.Nova proposta sobre l’asilBrussel·les presentarà el pròxim 30 setembre una nova proposta migratòria i d’asil. Està previst que inclogui la creació de “centres de recepció” a les fronteres els demandants d’asil quedaran retinguts fins que es resolgui la seva petició de protecció internacional. Johansson ha promès que limitaran el temps de retenció.