Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Brussel·les “explora” fórmules per fer arribar els fons als estats malgrat el veto d’Hongria i Polònia

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea està “explorant solucions” per poder fer arribar els fons als estats per fer front a la crisi malgrat el veto d’Hongria i Polònia al pressupost de […]

Agències 02/12/2020

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea està “explorant solucions” per poder fer arribar els fons als estats per fer front a la crisi malgrat el veto d’Hongria i Polònia al pressupost de la Unió Europea per als pròxims set anys, cosa que impedeix posar en marxa el fons de recuperació. Segons fonts comunitàries, una de les fórmules per “reproduir” el fons de recuperació seria a través de la posada en marxa d’un “pont” fins que es tanqui un acord. Les mateixes fonts apunten que qualsevol alternativa que no inclogui un acord comportarà “retallades”, amb la política de cohesió com a gran afectada.

Davant el bloqueig al pressupost, la Comissió Europea està estudiant els diferents escenaris. Sobre la taula hi ha la possibilitat de prorrogar el pressupost actual a través de dotzenes parts, és a dir, mes a mes. Amb aquesta opció, els nous compromisos, apunten fonts comunitàries, serien “per a un molt limitat nombre de programes “, entre els quals no hi ha ni Erasmus ni els nous programes creats en el marc de la pandèmia. En aquest escenari, la Comissió Europea hauria de posar sobre la taula una nova proposta de pressupost per al 2021, que hauria de ser aprovat per majoria qualificada, cosa que impediria el veto d’Hongria i Polònia. El nivell de pagaments, però, serà menor en qualsevol cas que no impliqui un acord sobre el nou paquet. En qualsevol cas, des de l’executiu comunitari recorden a Hongria i Polònia que el mecanisme que condiciona els fons al respecte de l’estat de dret, pel qual bloquegen el pressupost, s’aplicarà a qualsevol desemborsament de fons l’any que ve.