Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Brussel·les estudia crear una “xarxa” europea de ‘bancs dolents’ per fer front a l’augment dels crèdits morosos

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea està estudiant crear una “xarxa” europea de ‘bancs dolents’ per fer front a l’augment dels crèdits morosos com a conseqüència de la crisi causada per la […]

Avatar
Agències 16/12/2020

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea està estudiant crear una “xarxa” europea de ‘bancs dolents’ per fer front a l’augment dels crèdits morosos com a conseqüència de la crisi causada per la covid-19. La nova estratègia de l’executiu europeu per evitar l’acumulació d’actius tòxics descarta posar en marxa un ‘banc dolent’ de la Unió Europea, però insta els estats “que ho desitgin” a crear les seves pròpies societats i es compromet a “ajudar-los”. “Si es dissenyen i gestiones de manera adequada i s’acompanyen de mesures”, diu la proposta de la Comissió, els ‘bancs dolents’ poden “contribuir significativament als esforços dels estats per abordar” els préstecs morosos.

La proposta de Brussel·les aposta per “reforçar” la cooperació entre els ‘bancs dolents’ dels estats, però descarta la creació d’un a nivell europeu per “diversos factors”, com per exemple la “diversitat” de les carteres i de legislacions, així com els “elevats costos” que tindria. D’altra banda, l’estratègia de Brussel·les també inclou el reforç dels mercats secundaris per tal que els bancs puguin desfer-se dels préstecs morosos i “enfortir la protecció dels deutors”. A més, el document plateja la necessitat d’un marc legislatiu sobre procediments d’insolvència i recuperació de deute més harmonitzat per donar “certesa legal”. La proposta de la Comissió Europea arriba després d’haver constatat que els bancs de la Unió Europea han registrat un augment dels crèdits morosos aquest any, cosa que ha posat fi a la tendència a la baixa registrada des del 2014.Segons les dades de la Comissió Europea, els bancs del bloc comunitari tenien 588.000 milions d’euros en crèdits morosos en el segon trimestre de l’any, mentre que en el primer trimestre del 2020 la xifra estava en els 585.000 milions. Amb la pandèmia, l’executiu comunitari veu el risc que incrementin encara més.Una proposta que “aprèn les lliçons” de la crisi financeraEn la presentació de la proposta, l’eurocomissària de Serveis Financers, Mairead McGuinness, ha dit que l’estratègia per als crèdits morosos “aprèn les lliçons” de la crisi financera, mentre que el vicepresident econòmic de la Comissió, Valdis Dombrovskis, ha remarcat que un ‘banc dolent’ europeu no és “factible” ara per ara. “Si volem que els bancs prestin cal que tinguin suficient capital i els balanços el més nets possible”, ha subratllat el vicepresident econòmic de la Comissió Europea.