Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Brussel·les espera que la majoria absoluta de Johnson comporti una “ratificació ràpida” de l’acord del Brexit

ACN Brussel·les.-El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha felicitat Boris Johnson per la seva victòria electoral i ha assegurat que Brussel·les espera “una ratificació ràpida” de l’Acord de Retirada […]

Avatar
Agències 13/12/2019

ACN Brussel·les.-El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha felicitat Boris Johnson per la seva victòria electoral i ha assegurat que Brussel·les espera “una ratificació ràpida” de l’Acord de Retirada al Parlament ara que els tories tenen majoria absoluta. “És important donar estabilitat i seguretat com més aviat millor als ciutadans i a les empreses”, ha defensat a la seva arribada a la cimera europea. Després del darrer ajornament del Brexit, la sortida dels britànics està prevista per al 31 de gener. Michel ha dit que estan “preparats” per obrir les negociacions sobre la relació futura entre la Unió Europea i el Regne Unit en què buscaran garantir la integritat del mercat únic europeu i un “marc d’igualtat”.

El partit conservador britànic ha guanyat amb majoria absoluta les eleccions al Regne Unit, superant còmodament els 326 escons necessaris per aprovar el seu acord del Brexit.Johnson va convocar aquests comicis després de perdre la majoria a la Cambra dels Comuns i la impossibilitat d’aprovar un acord de sortida de la Unió Europea. El líder ‘tory’ va demanar als electors una majoria per complir amb el Brexit i acabar amb el bloqueig.”Sembla que aquest govern conservador ha aconseguit un nou i poderós mandat per fer complir el Brexit”, ha assegurat Johnson de matinada des de Londres.ReaccionsEl primer ministre holandès Mark Rutte ha reconegut que l’electorat britànic ha donat a Johnson un “clar mandat” i que confien a trobar “una cooperació constructiva” a l’altra banda del Canal de la Mànega.Següents passosAra s’espera que el nou parlament britànic ratifiqui l’Acord de Retirada pactat per Johnson i que l’Eurocambra faci el mateix abans del 31 de gener. Un cop aprovat el Regne Unit entraria l’1 de febrer en el període de transició en el qual estaria absent de les institucions de la UE, però es mantindria dins del bloc a efectes pràctics fins al 31 de desembre del 2020.Això vol dir que Brussel·les i Londres tenen un any per arribar a un acord sobre les seves relacions futures un cop els britànics marxin definitivament del club europeu el 2021.