Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Brussel·les demana que el certificat de vacunació per la covid-19 caduqui al cap de nou mesos per poder viatjar

ACN Brussel·les.-Brussel·les proposa limitar a nou mesos la validesa del certificat de vacunació contra la covid-19 per viatjar. La Comissió Europea ha demanat que aquest salconduit tingui “un període d’acceptació […]

Avatar
Agències 25/11/2021

ACN Brussel·les.-Brussel·les proposa limitar a nou mesos la validesa del certificat de vacunació contra la covid-19 per viatjar. La Comissió Europea ha demanat que aquest salconduit tingui “un període d’acceptació estàndard de 9 mesos” i insta els estats a garantir l’accés a dosis de reforç abans que expiri. “Més enllà dels 9 mesos (el certificat) no es reconeixerà”, ha dit l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders. L’executiu europeu posa aquest límit perquè el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties estableix que la protecció davant d’infeccions disminueix a partir dels sis mesos des de la segona injecció. La proposta de la CE preveu tres mesos addicionals per tal que les campanyes de vacunació es puguin “ajustar”.

Brussel·les espera que els 27 donin llum verda a aquesta proposta i que entri en vigor a partir del 10 de gener. Si finalment s’aprova, els ciutadans que vulguin viatjar i tinguin caducat el passaport de vacunació hauran de rebre una tercera dosi de la vacuna o tornar a fer-se tests per demostrar que no estan contagiats de covid-19. Aquesta proposta arriba un dia després que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties recomanés posar una dosi de reforç per “reduir la transmissió del virus”.La recomanació de l’ECDCL’ECDC suggereix l’ús de la tercera dosi en la població general, però prioritàriament els majors de 40 anys, com una mesura per reduir els contagis aquest hivern: “Podria reduir potencialment la transmissió en la població i prevenir més hospitalitzacions i morts”.Els estudis fets fins ara han detectat que, a partir dels sis mesos, els vacunats poden ser més vulnerables a la infecció de covid-19, però la vacuna els continua protegint de patir una malaltia greu. L’eficàcia de la vacuna per evitar hospitalitzacions i morts “continua estable” (superior al 80%), segons la majoria d’estudis, almenys nou mesos després de completar la pauta completa, i només hi ha “un declivi modest” en persones grans o immune deprimides.