Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Brussel·les conclou que Hongria no ha complert amb les reformes en l’estat de dret i manté el bloqueig dels fons

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La Comissió Europea ha conclòs que Hongria no ha complert amb les reformes necessàries per millorar la situació de l’estat de dret i condiciona l’arribada de fons europeus al país a una sèrie de reformes. Tot i que l’executiu europeu reconeix que alguns dels canvis exigits s’han aplicat o s’estan implementant, conclou que Budapest ha suspès en la implementació “adequada” de les 17 mesures clau que va fixar Brussel·les i que s’havien d’aplicar abans d’aquest darrer 19 de novembre. En aquest sentit, la Comissió ha proposat mantenir el bloqueig a Hongria de 7.500 milions d’euros sota el programa de cohesió i frenar l’entrega dels 5.800 milions d’euros corresponents el pla de recuperació del país.

Segons ha defensat aquest dimecres l’executiu europeu, la situació a Hongria encara suposa “un risc” per al pressupost de la Unió Europea. Tal com va detallar la setmana passada el comissari de Justícia, Didier Reynders, les principals deficiències detectades tenen a veure en qüestions com la lluita contra la corrupció, les adjudicacions públiques o els conflictes d’interès.

Publicitat

Davant aquesta situació, la Comissió manté la proposta inicial del passat 18 de setembre de bloquejar 7.500 milions d’euros dels fons de cohesió que s’havien de destinar al país, una xifra que equival al 65% de tres programes d’operacions.

En paral·lel, Brussel·les també condiciona els pagaments del Fons de Recuperació i Resiliència hongarès a la implementació de reformes. Si bé la Comissió ha donat al vistiplau al pla dissenyat pel govern d’Orban, assegura que no efectuarà cap desemborsament fins que es garanteixi el respecte a l’estat de dret. “Farem un seguiment molt exhaustiu perquè Hongria implementi els canvis; són clau i s’han de complir tant sí com no per poder rebre la primera sol·licitud de pagament”, ha subratllat el comissari Reynders.

<strong>Una llista de 17 reformes</strong>

Per tal que Hongria pugui rebre els fons, la Comissió proposa una llista de 17 reformes i 27 “superfites” sota el Mecanisme General de Condicionalitat. Les més destacades tenen a veure amb la lluita contra la corrupció, la millora de la transparència en les adjudicacions públiques i en l’autoria i el control en procediments administratius, tot i que es tenen en compte altres aspectes.

També es posa especial rellevància en reforçar la independència judicial a través de limitar la influència política del tribunal suprem del país, donant més poder al consell independent nacional judicial i reduint les competències del tribunal constitucional, que pot revisar les decisions finals dels jutges si les autoritats públiques ho demanen.

Per altra banda, la Comissió insisteix en la necessitat d’aplicar uns estàndards en auditories i mesures de control similars als que existeixen en altres estats membres.

A partir d’ara, la Comissió traslladarà al Consell l’anàlisi sobre la implementació de les 17 mesures. Un cop rebut el document, el Consell tindrà fins al 19 de desembre per emetre una resposta i prendre una decisió definitiva sobre la proposta de la Comissió, mantenint a la vegada informat el Parlament Europeu.

<strong>Declaracions dels comissaris</strong>

Pel comissari de Pressupost i Administració, Johannes Hahn, Hongria “no ha dut a terme les reformes necessàries” i, per tant, es manté la proposta de la Comissió de mantenir el bloqueig de fons. No obstant això, també considera que el país “s’està movent en la direcció correcta” i que les reformes exigides des de Brussel·les seran “el catalitzador per protegir el pressupost de la Unió Europea”.

En la mateixa línia s’ha expressat el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, qui, malgrat els progressos que ha demostrat fins ara Hongria, creu que el compromís del país amb les reformes és “significatiu”. “El pla hongarès impulsarà la transició verda i digital, reforçarà l’economia i millorarà el funcionament del sistema judicial”, ha defensat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió