Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Brussel·les busca “revitalitzar” el turisme i demana que els estrangers vacunats puguin entrar a la UE

ACN Brussel·les.-Brussel·les demana la reobertura de les fronteres externes de la Unió Europea per als països amb “bona situació epidemiològica” i per als viatgers vacunats. “És el moment de revitalitzar […]

Avatar
Agències 03/05/2021

ACN Brussel·les.-Brussel·les demana la reobertura de les fronteres externes de la Unió Europea per als països amb “bona situació epidemiològica” i per als viatgers vacunats. “És el moment de revitalitzar el turisme”, ha defensat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea, Urusula Von der Leyen. L’executiu europeu proposa aixecar la prohibició d’entrada als viatgers “no essencials” tenint en compte l’avanç de la vacunació al món. D’una banda, planteja que els inoculats amb vacunes aprovades l’Agència Europea de Medicaments i per l’Organització Mundial de la Salut puguin viatjar al bloc europeu. Per l’altra, reclama reobrir fronteres amb un major nombre de països tercers augmentant el llindar de contagis de referència que permet fer-ho.

Actualment, només hi ha set països al món que tenen les portes obertes de la UE perquè la seva incidència del virus és inferior als 25 casos per cada 100.000 habitants: Austràlia, Nova Zelanda, Ruanda, Singapur, Corea del Sud, Tailàndia i la Xina. Els estrangers de la resta de països no poden entrar al bloc europeu si no són considerats “essencials”, com els sanitaris, els estudiants o els treballadors del mar.Per reactivar el turisme aquest estiu, Brussel·les pretén reobrir fronteres a un major nombre d’estrangers, ja sigui perquè estan vacunats com perquè als seus països hi ha un nivell relativament baix de contagis.Vacunes aprovades a la UEEls estrangers que puguin aportar un certificat de vacunació amb Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca o Janssen podran accedir a territori europeu, segons la proposta de la Comissió Europea. En canvi, els inoculats amb l’Sputnik o Sinopharm no seran elegibles com a vacunats per entrar a la UE, fins que aquests antídots tinguin l’aval de l’EMA o l’OMS, avisa la CE.Tanmateix, si provenen de països amb una bona situació epidemiològica, podran viatjar igualment al bloc europeu.Reobrir fronteres amb més païsosBrussel·les vol que es reobrin fronteres amb un major nombre de països i, per fer-ho, proposa augmentar el llindar de contagis als 100 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies. És una incidència inferior a la mitjana europea, de fet.Fonts comunitàries asseguren que això permetrà ampliar “significativament” la llista de països tercers des d’on es pot viatjar a la UE.Israel, el Regne Unit i els Estats Units són candidats entrar-hi. Fonts comunitàries també creuen que el Marroc i Tunísia podrien entrar a la llista aquest estiu. De totes maneres, és competència de cada estat membre decidir sobre la reobertura de fronteres amb països tercers.Quan es reobriran fronteres?Des de Brussel·les diuen que les capitals començaran a discutir la proposta aquesta mateixa setmana. La idea és que els governs arribin a un acord a finals de maig i que la UE pugui reobrir les fronteres exteriors amb un major nombre de països a partir de juny.Altres restriccions que es mantenenTot plegat no implica l’aixecament de les condicions sanitàries a l’arribada, com són els tests o les quarantenes. És a dir, que els estrangers, estiguin o no vacunats, hauran de complir amb les restriccions que marca cada estat membre de la UE.Fonts comunitàries avancen que “durant un temps encara s’exigiran tests” als viatgers, mentre que les quarantenes “tendiran a desaparèixer”.