Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Brussel·les aprova el mecanisme que permet controlar i bloquejar l’exportació de vacunes contra la covid-19

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha aprovat aquest divendres el mecanisme que permet controlar i bloquejar l’exportació de vacunes contra la covid-19. Amb aquesta mesura, impulsada arran de la polèmica pels […]

Avatar
Agències 29/01/2021

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea ha aprovat aquest divendres el mecanisme que permet controlar i bloquejar l’exportació de vacunes contra la covid-19. Amb aquesta mesura, impulsada arran de la polèmica pels retards amb AstraZeneca, les companyies farmacèutiques hauran de demanar autorització per poder exportar les dosis des de països del bloc comunitari. Per tal de demanar-la, les companyies hauran de comunicar a les autoritats duaneres quantes dosis volen exportar i a quins països. Aquestes donaran llum verda o no a l’exportació després de consultar-ho amb la Comissió Europea. El control de les exportacions, que s’aplicarà des de dissabte, durarà com a mínim fins a finals de març.

Segons l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, la mesura vol “protegir els contractes” de compra anticipada de vacunes signats amb les farmacèutiques, així com “garantir que estan disponibles les vacunes que hi ha als contractes”.Al seu torn, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha apuntat que la mesura preveu que les companyies hagin de donar informació sobre les seves exportacions en els últims tres mesos, cosa que permetria saber si dosis fabricades al bloc comunitari han anat a parar fora de la Unió Europea. “És just i contribueix a la transparència. No aportar aquesta informació pot portar al rebuig de l’autorització”, apunten fonts comunitàries. “No és un Europa primer, sinó que volem un plantejament just”, assenyalen les mateixes fonts.En una mesura adoptada per urgència arran de la polèmica amb AstraZeneca, des de la Comissió Europea insisteixen que no és una “prohibició a les exportacions” perquè afecta les exportacions de les companyies amb què la Unió Europea ha signat un contracte de compra anticipada de vacunes. Queden exemptes de la mesures les exportacions a alguns països com per exemple Andorra, els Balcans, Suïssa o els països del nord d’Àfrica. També queden exemptes les que van a parar a països amb baixos ingressos a través de COVAX.