Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Brussel·les aposta per un major ús de la fusta per reduir la dependència de materials intensius en el consum d’energia

ACN Brussel·les – Brussel·les ha adoptat aquest dimarts una nova proposta per impulsar l’ús de la fusta com a recurs energètic i fer una millor gestió dels boscos al conjunt […]

Agències 12/07/2022

ACN Brussel·les – Brussel·les ha adoptat aquest dimarts una nova proposta per impulsar l’ús de la fusta com a recurs energètic i fer una millor gestió dels boscos al conjunt de la Unió Europea. Amb 30 vots a favor, dos en contra i deu abstencions, la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural ha donat llum verda a la resolució ‘Una nova estratègia per als boscos de la UE pel 2030’, un document que posa les bases per utilitzar la fusta i els seus derivats per reduir la dependència de materials intensius en el consum d’energia. “La fusta és l’únic recurs natural renovable que pot substituir aquests materials”, defensa la Comissió, subratllant la importància que els productes derivats de la fusta es facin servir de la manera “més eficient possible”.

En aquest sentit, el text posa de manifest que “la gran diversitat” dels boscos al conjunt de la Unió Europea, i aconsella que la seva gestió es faci a nivell “nacional, regional i local”, juntament amb els propietaris a títol privat de les finques.

Per altra banda, la Comissió exigeix als diferents estats membres que eliminin les càrregues administratives que existeixen actualment perquè les ajudes disponibles arribin a les explotacions. Segons dades facilitades per la mateixa Unió Europea, menys de la meitat dels fons europeus disponibles s’han destinat a una millor gestió dels boscos. És per això que Brussel·les considera que els sistemes d’ajudes han de ser “comprensibles i accessibles” per contribuir a un millor funcionament de l’ecosistema.

Un cop establertes les principals línies, la resolució es votarà al ple del Parlament Europeu, previsiblement durant la sessió que se celebrarà al setembre.