Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Brussel·les aposta per “guanyar el cor” dels hongaresos mentre alguns líders suggereixen la sortida del país de la UE

ACN Brussel·les.-La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha apostat aquest divendres per “seguir guanyant el cor” dels hongaresos, després que alguns líders hagin suggerit la sortida […]

Agències 25/06/2021

ACN Brussel·les.-La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha apostat aquest divendres per “seguir guanyant el cor” dels hongaresos, després que alguns líders hagin suggerit la sortida del país de la Unió Europea per la polèmica llei que prohibeix l’homosexualitat a les escoles. En la roda de premsa posterior a la cimera, Von der Leyen ha remarcat el suport majoritari dels líders dels estats a la “defensa dels valors” del bloc comunitari i a la no discriminació. A més, Von der Leyen ha avisat de nou que utilitzarà “tots els instruments de l’estat de dret” per “protegir els ciutadans”. La qüestió podria acabar amb un nou procés sancionador contra Hongria.

Contràriament a Von der Leyen, el primer ministre de Portugal, António Costa, ha avisat el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que cap país està “forçat” a formar part de la Unió Europea si no comparteix els seus valors. Costa se suma així al primer ministre dels Paísos Baixos, Mark Rutte, que va suggerir a l’inici de la trobada que si Hongria no retirava la llei havia de sortir del club comunitari. Al seu torn, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que ha estat un debat “difícil” entre els líders, però “necessari”. En aquest sentit, Michel ha subratllat la “primacia” del dret europeu. “Els valors fonamentals estan al cor de la Unió Europea”, ha remarcat. En les rodes de premsa posteriors a la cimera, el president de França, Emmanuel Macron, ha insistit que la llei hongaresa és “totalment contrària” als valors i al dret europeu. En la mateixa línia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha apuntat que el respecte i la tolerància són “l’essència” de la Unió Europea. Sobre la llei hongaresa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit que es tracta d’una “qüestió de drets humans”. Amb tot, Sánchez ha indicat que no s’ha “d’identificar governs amb societats” i s’ha mostrat convençut que molts hongaresos comparteixen els valors europeus.