Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Brussel·les alerta Espanya d’una “no sempre eficient coordinació” sanitària entre els diversos nivells de govern

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea alerta Espanya d’una “no sempre eficient coordinació” sanitària entre els diversos nivells de govern. En les recomanacions en el marc del Semestre Europeu, Brussel·les avisa de […]

Avatar
Agències 20/05/2020

ACN Brussel·les.-La Comissió Europea alerta Espanya d’una “no sempre eficient coordinació” sanitària entre els diversos nivells de govern. En les recomanacions en el marc del Semestre Europeu, Brussel·les avisa de “disparitats” entre territoris pel que fa a la “despesa en recursos físics i personal” i demana al govern espanyol més inversió en sanitat per fer front a “problemes estructurals” derivats de “dèficits d’inversió” en infraestructures i “en la contractació i condicionals laborals dels treballadors sanitaris”. Segons l’executiu europeu, Espanya ha de millorar la “resiliència” del seu sistema sanitari després que la crisi per la covid-19 hagi evidenciat la seva “vulnerabilitat” a l’hora de fer front a emergències.

“L’acció immediata s’ha de centrar en reforçar les capacitats del sistema en qüestió de treballadors sanitaris, productes mèdics crítics i infraestructura per tal de salvar vides i restablir la salut durant la pandèmia”, apunta el document de la Comissió, que demana que la recessió “no afecti la cobertura de salut de la ciutadania ni resulti en desigualtats en l’accés a la sanitat”. L’informe sobre Espanya també alerta que la crisi causada per la pandèmia augmentarà els “ja alts nivells de pobresa i exclusió social, especialment entre les famílies amb infants” perquè “la despesa en protecció social segueix estant molt orientada cap a la gent gran”. A més, la Comissió alerta que la crisi per la pandèmia incrementarà una taxa d’atur que ja registrava “nivells alts” malgrat “els anys de forta creació d’ocupació”. “Garantir de manera immediata a tots els treballadors, inclosos els temporals i els autònoms, un accés adequat a protecció social i polítiques actives en el mercat de treball és necessari per donar suport a una recuperació sostenible i a la cohesió social”, indica el document.A més, l’informe de l’executiu europeu demana a Espanya que “asseguri una implementació efectiva” de les mesures impulsades per donar liquiditat a les empreses afectades per la pandèmia. En aquest sentit, l’executiu europeu preveu que “les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia es distribueixin de manera desigual” en els territoris de l’Estat pels diferents “patrons d’especialització”. Els territoris que depenen més del turisme, com els de la costa mediterrània, se’n veuran més perjudicats, cosa que Brussel·les considera un “risc substancial perquè s’ampliïn les disparitats regionals”. “Per promoure la recuperació econòmica, serà important anticipar projectes d’inversió pública i promoure la inversió privada, també a través de reformes rellevants”, diu l’informe de la Comissió, que demana a Espanya que promogui la innovació en l’àmbit digital i de la “transició verda”. Brussel·les avisa d’un “vincle” entre el pla de recuperació i les “recomanacions”En la roda de premsa de presentació de l’informe, el vicepresident econòmic, Vladis Dombrovskis, ha avisat que hi haurà un “vincle” entre el pla de recuperació de l’economia i les “recomanacions”. Segons ha indicat, l’instrument en què treballa la Comissió “finançarà paquets de reformes”. Per la seva banda, l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha indicat que la suspensió de les regles fiscals estarà en vigor el temps que duri la crisi per la covid-19, mentre que l’eurocomissari d’Ocupació, Nicolas Schmit, ha avisat que la crisi amenaça de “fragmentar” la Unió Europea, tant a nivell d’estats com dins de les mateixes societats.