Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Brett Bailey despulla “fins a l’essència” el mite de ‘Samsó’ per al Festival Grec

ACN Barcelona.-Brett Bailey pren com a punt de partida un mite bíblic, la història de ‘Samsó’, i la transporta a un entorn actual en què el capitalisme adopta la cara […]

Avatar
Agències 16/07/2021

ACN Barcelona.-Brett Bailey pren com a punt de partida un mite bíblic, la història de ‘Samsó’, i la transporta a un entorn actual en què el capitalisme adopta la cara més salvatge. El creador sud-africà aterra per primera vegada al Festival Grec amb un muntatge marca de la casa, de teatre musical amb electrònica i música coral composta per Shane Cooper, i un important imaginari audiovisual. En aquesta transposició, Bailey “despulla fins la seva essència” el mite i l’actualitza, sense “forçar el mite post-colonialista” ni intenció de fer “ideologia”. A l’obra, homes i dones es veuen obligats a buscar refugi en altres països i la xenofòbia i la violència són la norma. Aquest món és terreny abonat pels actes de terror d’individus sense res a perdre.

El muntatge pren la forma d’una gran producció de teatre musical amb una banda sonora electrònica en directe composta per un dels grans de la música de la Sudàfrica actual, Shane Cooper, i amb moments d’òpera, interpretacions de cant coral i una escenografia en la qual les imatges de vídeo tenen un paper destacat. L’espectacle arriba a el Grec directament des del Festival d’Avinyó, úniques cites europees on es podrà veure aquest any.Aquesta transposició del’Samsó bíblic a un món actual però distòpic ha sorgit de la imaginació de Brett Bailey, un dramaturg, dissenyador, director i autor d’instal·lacions i performances que dirigeix la companyia Third World Bunfight. És autor d’una sèrie de creacions iconoclastes en què analitza les dinàmiques del món postcolonial, entre les quals Big Dada, Ipi Zombi , Imumbo Jumbo , Orfeus , la radical posada en escena del ‘Macbeth’ de Verdi que va visitar el Temporada Alta fa uns anys o la instal·lació performativa Exhibit B.’Samsó’ es podrà veure els dies 18 i 19 de juliol al Teatre Lliure de Montjuïc, en el marc del Festival Grec.