Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Breton defensa “relocalitzar” activitats “estratègiques” a Europa per “assegurar-ne la sobirania”

ACN Brussel·les.-L’eurocomissari de Mercat Intern, Thierry Breton, ha defensat que cal “relocalitzar” activitats “estratègiques” a Europa per “assegurar-ne la sobirania”. Aquesta és, segons Breton, una de les “lliçons” que ha […]

Avatar
Agències 18/05/2020

ACN Brussel·les.-L’eurocomissari de Mercat Intern, Thierry Breton, ha defensat que cal “relocalitzar” activitats “estratègiques” a Europa per “assegurar-ne la sobirania”. Aquesta és, segons Breton, una de les “lliçons” que ha deixat la crisi per la covid-19. “Necessitem un pla que estigui a l’altura del que està en joc. En depèn el mercat intern i el projecte europeu”, ha dit Breton en una compareixença en la comissió de Mercat Intern de l’Eurocambra. Segons l’eurocomissari, cal un pla econòmic per rellançar l’economia que estableixi les “condicions” per a una recuperació “igualitària” a la Unió i “contra la competència que arriba del món. “Nos ens podem permetre sortir de la crisi amb empreses en desavantatge respecte als EUA i la Xina”, ha subratllat.

Segons l’eurocomissari de Mercat Intern, cal assegurar “l’autonomia” de la Unió Europea en les cadenes de valor “estratègiques”. “Hem de guanyar resistència i autonomia. Algunes de les nostres cadenes de valor depenen massa de l’exterior i és un risc quan hem de respondre a situacions d’emergència”, ha apuntat. Per Breton, reclocalitzar tots els “àmbits estratègics” no seria “del tot realista”, però ha assegurat que la crisi “accelerarà” alguns canvis en l’economia europea, per exemple, cap a un model més sostenible i digital.Una sortida “simètrica” de la crisiPreguntat sobre la diferent resposta dels estats en matèria d’ajudes a empreses, Breton ha instat els estats a ajudar al màxim les companyies per garantir-ne la liquiditat. “És necessari que els estats intervinguin de manera massiva per fer front als problemes de liquiditat de les empreses”, ha afirmat. Amb tot, l’eurocomissari ha alertat que les divergències poden crear “distorsions” en el mercat intern i ha apostat per una sortida “simètrica” a la crisi. Segons Breton, el pla econòmic de l’executiu europeu, que es preveu que es presenti el 27 de maig, vol garantir que “els fons s’apliquen d’una manera harmonitzada per mantenir el mercat intern”.D’altra banda, Breton ha avisat que la Comissió Europea no tindrà “cap tolerància” amb les mesures proteccionistes dels estats i que està disposada a iniciar processos d’infracció contra aquells països que les impulsin.