Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Borrell rebutja el ‘pacte de claredat’: “No existeix cap possibilitat constitucional de celebrar el referèndum”

ACN Madrid.-El ministre d’Exteriors i futur Alt Representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la UE, Josep Borrell, ha rebutjat aquest dijous la proposta de ‘pacte de claredat’ per […]

Avatar
Agències 04/07/2019

ACN Madrid.-El ministre d’Exteriors i futur Alt Representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la UE, Josep Borrell, ha rebutjat aquest dijous la proposta de ‘pacte de claredat’ per a la celebració del referèndum que el president del Parlament, Roger Torrent, ha llançat en un esmorzar informatiu a Madrid. “Jo ja no sé quantes vegades cal dir-ho, quantes vegades el president del govern ha de repetir l’evidència: no existeix cap possibilitat constitucional de celebrar un referèndum de secessió a Catalunya, a Espanya”, ha dit Borrell en declaracions als mitjans de comunicació.

La de Borrell és, per ara, l’única resposta de l’executiu espanyol a la proposta de Torrent, que ha apuntat que el ‘pacte de claredat’ permetria superar per la via del diàleg el conflicte polític actual i hauria de servir per decidir “les circumstàncies i les condicions”, i el “com i quan” se celebra el referèndum. Borrell no només ha rebutjat la proposta sinó que ha volgut recordar “al senyor Torra i als que cada dia reclamen en dret a l’autodeterminació, que és en realitat el dret a la secessió, que no hi ha res en el dret internacional que doni suport a aquesta petició”.En aquest sentit ha assegurat que la impossibilitat de celebrar el referèndum a l’Estat espanyol no és quelcom “estrany”, sinó que “és el que passa a tots els països democràtics amb alguna excepció”. Ha afirmat que el Quebec, “no” és una excepció, perquè segons el ministre d’Exteriors no hi va haver cap referèndum pactat amb el govern de Canadà, sinó “unilaterals”. Per Borrel sí que és una excepció, en canvi, el cas del Regne Unit, on “no havia cap obstacle en la seva constitució que ho impedís”. “En el cas espanyol, com en l’alemany, l’italià, el francès o el d’Estats Units, aquesta possibilitat constitucional no existeix”, ha afirmat. “No sé quantes vegades ha de repetir el president del govern l’evidència”, ha insistit Borrell, i “el senyor Sánchez ja no deu saber com repetir-ho, perquè ha estat tot el clar que pot ser”.