Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Borrell posa sobre la taula un pla de 2.000 milions d’euros per enviar munició a Ucraïna

ACN Brussel·les – L’alt representant de la UE, Josep Borrell, ha posat aquest dimecres sobre la taula dels ministres de Defensa europeus un pla per mobilitzar 2.000 milions d’euros amb […]

Agències 08/03/2023

ACN Brussel·les – L’alt representant de la UE, Josep Borrell, ha posat aquest dimecres sobre la taula dels ministres de Defensa europeus un pla per mobilitzar 2.000 milions d’euros amb l’objectiu d’enviar munició a Ucraïna. En la trobada, en la qual també ha participat el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, els titulars de Defensa han abordat com garantir el subministrament de munició a Kíiv per fer front a la invasió russa i Borrell els ha presentat un pla que inclou la mobilització de 1.000 milions d’euros per a l’entrega de les existències de munició que els estats tenen als seus arsenals i 1.000 milions més per finançar futures compres conjuntes.

“Hem d’utilitzar el que ja tenim, el que els exèrcits europeus ja tenen a les seves reserves i en les comandes que han fet a la indústria”, ha dit Borrell, tot assenyalant que és l’opció més ràpida per fer arribar munició a Ucraïna.

Pel que fa a les compres conjuntes, l’alt representant ha detallat que es podrien utilitzar 1.000 milions d’euros més del Fons Europeu de Suport a la Pau, després de l’ampliació de 2.000 milions d’euros que els 27 ja van acordar al desembre. El tercer pilar del pla consisteix a incrementar la producció de la indústria de la defensa.

Finalment, Borrell ha explicat que la missió europea per entrenar l’exèrcit ucraïnès haurà format 11.000 soldats a finals de març i que la xifra s’elevarà fins a 30.000 a finals d’any. “Per guanyar la pau, Ucraïna haurà de guanyar la guerra”, ha insistit l’alt representant, que ha remarcat que les pròximes setmanes seran “crítiques”.