Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Borrell: “No vaig anar a Moscou a discutir si la situació de Junqueras és la mateixa que la de Navalni”

ACN Brussel·les.-L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat aquest dijous sobre la seva polèmica visita a Rússia al febrer que no hi va anar a “discutir si […]

Avatar
Agències 13/05/2021

ACN Brussel·les.-L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat aquest dijous sobre la seva polèmica visita a Rússia al febrer que no hi va anar a “discutir si la situació” del president d’ERC, Oriol Junqueras, és “la mateixa” que la de l’opositor rus Alexei Navalni”. En un acte organitzat pel ‘think tank’ Real Instituto Elcano, Borrell ha dit que el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, el va “advertir” que mencionaria l’afer català si parlava de Navalni per “demostrar” que la Unió Europea “també té problemes interns de drets humans i llibertats”. En aquest sentit, l’Alt Representant ha afirmat que sabia que parlar de l’opositor rus “no sortiria gratis”.

“Això em va posar de manifest que Rússia no accepta que li plantegin temes de drets humans. Per a Putin és una qüestió existencial”, ha remarcat Borrell, que ha admès que la capacitat de la Unió Europea per “transformar internament” Rússia és “limitada”. “Hem de tenir una relació complexa amb ells. Contenir-los i alhora treballar amb ells en qüestions en què necessitem la seva col·laboració”, ha insistit. Pel que fa a l’administració de Joe Biden, l’Alt Representat ha celebrat el “canvi radical” respecte a la de Donald Trump. Així, ha apostat per reforçar la col·laboració amb els Estats Units, però també ha remarcat la necessitat de defensar els propis interessos de la Unió Europea. D’altra banda, l’Alt Representant ha admès que la ratificació de l’acord d’inversions amb la Xina serà “molt difícil” després de l’empitjorament de les relacions en els darrers mesos. Sobre aquest acord, ha reconegut que no “soluciona” els “problemes” de la Xina en matèria de drets laborals i humans, però ha defensat que és un “avenç”. Finalment, Borrell ha considerat que la Unió Europea va “sobreestimar la seva capacitat” pel que fa a la vacunació i ha lamentat la manca de “poder de narrativa” del bloc. “Hem fet més del que se’ns reconeix”, ha dit.