Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Borrell nega haver modificat un informe sobre desinformació per pressions de la Xina: “No ens hem inclinat davant ningú”

ACN Brussel·les.-L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha negat que el Servei d’Acció Exterior de la UE (SEAE) que dirigeix hagi modificat un informe sobre desinformació del covid-19 […]

Avatar
Agències 30/04/2020

ACN Brussel·les.-L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha negat que el Servei d’Acció Exterior de la UE (SEAE) que dirigeix hagi modificat un informe sobre desinformació del covid-19 per pressions de la Xina. “No ens hem inclinat davant ningú”, ha dit Borrell en una compareixença a la comissió d’Afers Exteriors de l’Eurocambra arran d’una publicació de The New York Times que destapava el cas. Tot i això, ha admès que és un “afer sensible” i que el SEAE ha de vigilar per “no crear inconveniències diplomàtiques”. L’Alt Representant no ha concretat si les autoritats xineses van exigir o no canvis al text, però ha dit que les pressions diplomàtiques són “el pa de cada dia” d’aquest servei.

Tanmateix, Borrell ha reivindicat que el SEAE és “dels pocs que s’atreveixen” a denunciar campanyes de desinformació.La publicació de The New York TimesSegons The New York Times, el SEAE va rebaixar les crítiques a la Xina per la seva política comunicativa sobre la pandèmia després que un diplomàtic alertés de les pressions de les autoritats xineses. Per exemple, l’informe original assegurava que “la Xina ha dirigit una campanya mundial de desinformació per desviar la culpa de l’esclat de la pandèmia i millorar la seva imatge internacional”. Una frase que no apareix en el text publicat.L’informe diu que Rússia ha dirigit “narratives de conspiració i desinformació”, però en el cas de la Xina només diu que ho ha fet “en menor mesura”.L’explicació de BorrellBorrell assegura que l’informe inicial que menciona The New York Times era un document “d’ús intern” i que l’actual és de caràcter públic. Borrell ha admès que es tracta “d’afers sensibles” i que com a servei diplomàtic han de vigilar per “no crear inconveniències diplomàtiques”.Tot i això, Borrell ha negat reiteradament que els serveis diplomàtics de la UE hagin “cedit davant la pressió política” de la Xina.