Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Borrell lamenta que May i Corbyn hagin començat “tard” les negociacions però confia en un acord “interpartidista”

ACN Brussel·les.-El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha lamentat que la primera ministra britànica Theresa May i el líder laborista Jeremy Corbyn hagin començat “tard” les negociacions sobre el Brexit, […]

Avatar
Agències 08/04/2019

ACN Brussel·les.-El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha lamentat que la primera ministra britànica Theresa May i el líder laborista Jeremy Corbyn hagin començat “tard” les negociacions sobre el Brexit, però ha assegurat que confia en un acord “interpartidista” entre tots dos. A la seva arribada aquest dilluns a Luxemburg per la reunió del Consell d’Afers Exteriors de la UE, Borrell ha afirmat que no han “perdut l’esperança” que tories i laboristes pactin donar suport a l’Acord de Retirada. “Seria l’escenari ideal”, ha dit Borrell. Ara bé, si això no passa, Borrell creu que una pròrroga llarga seria “un mal menor” davant l’alternativa d’un Brexit dur.

La primera ministra britànica Theresa May va demanar la setmana passada a la Unió Europea un segon ajornament del Brexit fins al 30 de juny. La líder tory ha proposat “acordar un calendari” “permeti al Regne Unit sortir del bloc abans del 23 de maig” si el parlament ratifica a temps de l’Acord de Retirada. May està mantenint converses amb el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, per intentar pactar un acord sobre el Brexit i superar l’actual “impàs”. Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk té la intenció de proposar als 27 governs de la UE que concedeixin una pròrroga “flexible” de 12 mesos a Londres amb la possibilitat d’escurçar-la si el parlament britànic aprova l’Acord de Retirada abans.Segons va assegurar el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker dimecres, la Unió Europea està disposada a concedir aquesta segona pròrroga del Brexit si el parlament britànic aprova l’acord de sortida abans del 12 d’abril, però els líders europeus hauran de decidir a la cimera extraordinària del pròxim dimecres fins quan i en quines condicions l’atorguen.Primera pròrrogaLa primera data per a la sortida del Regne Unit estava fixada per al 29 de març però la setmana abans, davant la negativa de la Cambra dels Comuns a ratificar l’acord pactat per May, la líder tory va demanar un ajornament curt que li permetés intentar un altre cop aconseguir una majoria favorable. Els 27 van concedir a May una pròrroga fins al 22 de maig si els diputats britànics aprovaven l’acord abans del 29 de març, però en cas contrari, l’ajornament seria només fins al 12 d’abril.El parlament britànic no va donar el seu vistiplau abans del 29 de març i, per tant, la data actual prevista per la sortida dels britànics és el 12 d’abril.