Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Borrell diu que la UE ha de parlar amb els talibans perquè “han guanyat la guerra”

ACN Barcelona.-L’Alt Representant d’Assumptes Exteriors de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat que la UE ha de parlar amb els talibans perquè “han guanyat la guerra”. L’objectiu és, al […]

Avatar
Agències 17/08/2021

ACN Barcelona.-L’Alt Representant d’Assumptes Exteriors de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat que la UE ha de parlar amb els talibans perquè “han guanyat la guerra”. L’objectiu és, al seu entendre, evitar una catàstrofe humanitària i no un “reconeixement oficial” perquè estaran “molt” atents a les seves “obligacions internacionals”. En una intervenció posterior a la reunió dels ministres d’Exteriors dels 27, Borrell ha afirmat que la prioritat ara és garantir l’evacuació en condicions màximes de seguretat dels ciutadans europeus i els treballadors que hi han col·laborat “si volen deixar el país”. “No els podem abandonar”, ha advertit. Per això, ha agraït l’oferiment d’Espanya de rebre’ls abans que es faci el repartiment entre els estats membres.

(Aquesta notícia inclou l’anunci per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que l’Estat està disposat a acollir treballadors afganesos de les institucions europees abans del repartiment entre els països europeus).En una piulada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya assumirà l’arribada de treballadors afganesos de les institucions europees abans de la distribució als diversos estats europeus i ho ha traslladat als ministres d’exteriors, reunits per videoconferència per abordar la crisi a l’Afganistan. “Vull donar les gràcies a Espanya que ha ofert crear un ‘hub’ des del qual els refugiats seran disseminats per la resta de països de la Unió Europea”, ha precisat Borrell. L’Alt Representant també ha volgut agrair la col·laboració del govern italià, que permetrà l’evacuació de 400 membres de personal local afganès de la UE i les seves famílies”. En un comunicat, la UE ha demanat a tots els partits a l’Afganistan que respectin “tots els compromisos adquirits” i que busquin una solució “política inclusiva, integral i duradora”. “La protecció i la promoció de tots els drets humans, en particular els de les dones i les nenes, han de ser una part integral d’aquests esforços i les dones haurien de rebre el suport i poder contribuir plenament a aquest procés”, reblen.La Unió Europea ha advertit que la cooperació amb “qualsevol futur govern afganès” estarà condicionada a un acord “pacífic, inclusiu i de respecte als drets fonamentals de tots els afganesos, incloses les dones, els joves i les persones que pertanyen a minories”, adverteixen.